Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsström betalar av skatteskuld

GÄVLE
Staten får tillbaka knappt tre miljoner av den förre Gävleadvokaten Thommy Forsströms skatteskuld på tio miljoner kronor.

Annons
Själv får Thommy Forsström och hans före detta hustru en rejäl pension varje månad i 20 år, pengar som staten inte lyckades komma åt.
Pensionspengarna finns nerplöjda i Thommy Forsströms bolag Gunstlingen, pengar som staten och konkursförvaltaren har försökt få tillgång till. Men de ansträngningarna avbröts när staten och Thommy Forsström efter flera år av juridiska förvecklingar för några veckor sedan gjorde upp om att reglera skulden.
Thommy Forsström, numera bosatt i Nice i Frankrike, drev sin verksamhet i bolaget Gunstlingen, som har en pensionsutfästelse till honom och hans före detta hustru. Enligt den har båda rätt till en pension på 40 000 kronor per månad i 20 år, efter det att de fyllt 60 år. I Thommy Forsströms fall ska pengarna börja betalas ut från och med april månad nästa år.
- Men så mycket blir det inte. Pengarna kommer inte att räcka till det, säger advokat Torgny Hagen, som företräder bolaget Gunstlingen sedan det försatts i likvidation förra året.

Värdepapper
I bolaget finns bland annat tillgångar i värdepapper, lägenheten i Nice där Thommy Forsström numera bor, och en bil som likvidatorn Torgny Hagen kommer att sälja. Hur stor den verkliga pensionen blir kan Torgny Hagen inte uttala sig om.
Konkursförvaltaren i Thommy Forsströms personliga konkurs, Henrik Wetzenstein, har lagt ner en hel del arbete på att försöka komma åt pengarna i Gunstlingen. Bland annat har konkursförvaltaren anlitat juridisk expertis, som hävdar att konkursboet haft rätt till bolagets tillgångar i Sverige. Han har också planerat att driva frågan i domstol.
Pensionspengarna skulle ha kunnat betala en del av Thommy Forsströms skuld till staten, som strax innan uppgörelsen vuxit till över tio miljoner kronor. Till den ursprungliga skulden på 3,4 miljoner kronor hade då lagts bland annat skattetillägg och dröjsmålsavgifter.

Utdraget ärende
Thommy Forsströms skatteskuld har varit ett minst sagt segdraget ärende. Den första domen i målet kom redan 1995 och ärendet vandrade sedan vidare i högre instanser. Thommy Forsström har också ihärdigt undvikit att inställa sig i tingsrätten när staten velat försätta honom i personlig konkurs. Efter fyra försök kom ändå konkursbeslutet i februari förra året, utan att vare sig Thommy Forsström eller hans advokat var närvarande.
Staten hade strax innan gjort en uppgörelse med Thommy Forsström. Då lovade han att betala in fyra miljoner kronor, en uppgörelse som han sedan bröt. Men staten nöjde sig till slut, efter åtta års tvistande, med knappt tre miljoner.
- Vi ville komma till ett avslut, säger Inger Strandmark på kronofogdemyndigheten i Gävle.


Sven-Olof
Ekman
026-15 96 42 svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons