Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först loppis - sedan Stockholm

/
  • Marie Björk och Gabriel Liljevall vill gå all-in när de drar mot Stockkolm. Gabriel, 24, ska satsa helhjärtat på att få igång en fotoverksamhet i huvudstaden och Marie Björk, 29, ska fortsätta frilansa som journalist eller börja plugga litteratur på Biskop Arnö.
  • Anna Jörgensdotters röda stol transporterades hem på en tvåhjuling av en mycket nöjd köpare.
  • Efter blott 20 minuter blev den första prylen såld, och inte vilken pryl som helst – i den röda stolen har Anna Jörgensdotter suttit och vickat när hon blev förevigad på bild.
  • Peter Alzén, nöjesjournalist för Gefle dagblad, var en av flera nyfikna som besökte gårdsloppisen.
  • När Regina Lund skulle fotograferas i studion ville hon vara naken, Marie Björk var då tvungen att bege sig till närmsta affär för att köpa olja – allt för att få huden att glänsa ordentligt. Oljan kunde i går köpas vid loppisen.
  • Den röda sammetsfåtöljen är stilig och charmigt sliten, men alldeles för stor för att få plats i parets nya bostad i Stockholm. I fåtöljen har bland annat Rolf Lassgård suttit då han blivit fotograferad.

Marie Björk fick använda armbågarna för att ta sig in i Gävles kultur- och nöjesliv. Nu är hon på väg härifrån, men inte för att hon har lessnat på stan, utan för att det är dags för något nytt.

Annons

I går hade hon och sambon Gabriel Liljevall loppis där de sålde alla prylar som använts i fotostudion.

Marie Björk och Gabriel Liljevall gav i höstas ut reportageboken "Stolt" där de samlade populära artister med anknytning till Gävleborg. Boken kom att bli början på slutet för deras del – ett slags bokslut med Gävle stad.

Nu är de på väg mot en etta på Söder i Stockholm. I går sålde de av alla grejer som har funnits i Gabriels fotostudio. Antikviteter och fotografier lockade ett flertal besökare till gården på Norra Köpmangatan.

– Jag känner mig inte alls rädd för den hårda branschen i Stockholm, tvärtom. Det har varit skönt att få bygga upp ett självförtroende här men jag vill ha lite mer utmaning nu, säger han.

Marie Björk har blivit ett namn att räkna med i Gävles kultur- och nöjesliv. Efter några år på olika orter i Sverige började hon som nöjesredaktör på Gefle Dagblad år 2007. Sedan dess har hon haft egen klubb, poesiutställning, frilansverksamhet och ett radioprogram i P4 Gävleborg varje fredag.

– Jag har fått boxa upp ett gäng dörrar här i Gävle, hade jag inte varit så djävulskt envis hade det aldrig gått. Det är lite av ett småstadsproblem, säger hon och syftar på det faktum att en del har varit kritiska till att hon valt att frilansa som journalist och därmed haft olika uppdragsgivare.

Hon struntade i rösterna och körde på. I höst ska hon fortsätta med frilansverksamheten och kanske börja plugga litteratur på Biskop Arnö.

– Det är inte så att man behöver flytta bara för att bli något. Det går att förverkliga sin dröm här om man är beredd att kämpa lite. Jag har haft min roligaste tid i Gävle rent yrkesmässigt, säger Marie och poängterar att hon inte lämnar Gävle för gott.

Hon kommer att fortsätta sända sitt radioprogram och arrangera Klubb Volym.

De träffades då Marie Björk hade en klubb i stan, Gabriel Liljevall blev snabbt stammis och det dröjde inte länge förrän magen började pirra.

– När jag hade gått ut gymnasiet kändes det naturligt att ta sig härifrån snabbt, men så blev jag kär och stannade. Nu har jag kommit till en punkt då jag verkligen känner att jag har gjort mitt här. Jag vill jobba med större reklamproduktioner och mode i Stockholm, säger han.

Mer läsning

Annons