Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första majtåget för Linda

GÄVLE
I går demonstrerade Linda Eriksson, 19, för första gången.
Hon var en av omkring 210 personer som gick med vänsterpartiet och syndikalisterna från Södermalmstorg till Stortorget i går.

Annons
Hon är inte med i någon av organisationerna, men valde ändå det här tåget framför socialdemokraternas.
-För mig är det självklart. För jag sympatiserar mycket med vänsterpartiet. De är lite mer radikala, och jag håller mer på dem i vissa frågor. Till exempel det här med kriget, säger Linda Eriksson.
Det regnar, blåser kallt och termometern visar bara två grader plus. Men Linda och några kompisar till henne har ändå bestämt sig för att gå ut och demonstrera.
-Jag tyckte att det behövdes så mycket folk som möjligt. Speciellt eftersom vädret är som det är, säger hon.

Instämmer
Hon pluggar kreativ programmering på högskolan, och säger själv att hon inte är så där väldigt insatt i alla politiska frågor.
Men efter talen på Stortorget håller hon med om det mesta som sagts.
-Jag tycker att talen har varit jättebra, speciellt hon Maja. Jag höll med om vad hon sa, säger Linda.
Maja Jönsson från syndikalisterna hade talat om den utsatta situationen som undersköterska. Att klassklyftorna ökar och att det ledande skiktets makt bygger på just det, att det finns en underbetald arbetarklass som gör jobbet. Och att socialdemokraterna inte längre är något parti för fackligt engagerade utan för dem som vill göra snabb politisk karriär.
Något som möttes av applåder bland den frusna skaran på Stortorget.
Linda Eriksson har samlat ihop en massa flygblad under dagen. Hon säger att hon har lite dåligt samvete för att hon inte engagerar sig mer politiskt. Men samtidigt vet hon inte vilken organisation som bäst stämmer överens med vad hon tycker.

Hem och läsa på
När vänsterpartiets huvudtalare Pernilla Zethraeus har talat klart om vad hon anser om EMU, och om att systemet bygger på att personalen inom omsorgen är underbetald fryser Linda Eriksson rejält.
-Nu börjar jag bli så kall att de är svårt att koncentrera sig på vad som sägs. Jag ska gå hem och värma mig och läsa alla papper jag har tagit, säger hon.
Och trots att hon inte vet vilken organisation hon eventuellt ska gå med i vet hon åtminstone en sak säkert. Man ska demonstrera, och nästa första maj står hon här igen.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons