Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtalade läkare fick upprättelse

GÄVLE
En förlikning har träffats mellan Expressen och de fem läkare som stämt tidningen för förtal. Två av läkarna arbetar vid länssjukhuset i Gävle. De är nöjda med uppgörelsen.

Annons
- Vi har fått upprättelse, säger en av dem till GD.
Läkarna hade begärt skadestånd på 100 000 kronor vardera av Expressen. Orsaken är att tidningen felaktigt påstått att läkarna blivit varnade av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Varningarna upphävdes
Expressen publicerade sommaren 2001 en lista med 80 läkare som varnats av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Fem av läkarna, däribland de två Gävleläkarna, hade dock fått sina varningar upphävda av länsrätten, något som inte framgick av artikeln.
Läkarna ansåg att förtalet var att betrakta som grovt, dels på grund av den stora spridningen (tidningen trycktes i två miljoner exemplar och delades ut gratis), dels på grund av det felaktiga innehållet.

30 000 Expressens pris
Expressen medgav att man gjort sig skyldig till förtal men ansåg att det inte rörde sig om grovt förtal.
Tidningen var beredd att betala 30 000 kronor vardera till läkarna i skadestånd.
När parterna träffades för huvudförhandling i måndags i Stockholms tingsrätt nåddes en förlikning.
- Det är korrekt att vi har kommit överens och därmed är ärendet avslutat, säger Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Otto Sjöberg till TT.
Parterna är överens om att inte kommentera innehållet i uppgörelsen.
- Det är en bra uppgörelse för oss och för hela läkarkåren. I fortsättningen måste tidningarna iaktta stor försiktighet och noggrannhet inför den här typen av publiceringar, säger en av Gävleläkarna.

Övertalades
Läkaren har själv aldrig blivit prickad av ansvarsnämnden. Därför kom Expressens publicering som en chock.
- Först lade man sig bara ned på rygg. Sedan blev man arg och förtvivlad. Men det var ingen självklarhet att stämma tidningen. Det var en av de andra läkarna som övertygade mig om att vi skulle gå vidare.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons