Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande lång kö till LSS-bostad

GÄVLE En ny gruppbostad är det snabbaste sättet att korta den långa kön till LSS-bostad.
Men det är oklart om det blir någon. - Det står inte gruppbostad på pengarna, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i omvårdnadsnämnden.

Annons
Som Gefle Dagblad tidigare berättat väntar många funktionshindrade, som har ett beslut på att de enligt lagen om LSS har rätt till gruppbostad, på en ledig plats. Den första april i fjol stod 25 personer i kön, i dag väntar 16 på en ledig lägenhet.
Omvårdnad har i fjol gått igenom boendesituationen. En ny gruppbostad med fem-sex platser och ett nystartat personligt stöd som gör det möjligt att bo i egen lägenhet är de två viktigaste åtgärderna för att möta behovet.

- Den snabbaste effekten skulle en ny gruppbostad ha, säger Lena Johansson, boendesamordnare och den som gjort översynen.
Omvårdnadsnämnden har i år en miljon kronor i budgeten för nya gruppbostäder och beslöt i augusti att söka tre miljoner kronor från kommunfullmäktige till fortsatt planering och utbyggnad. Men Vivi-Anne Sundqvist säger nu att pengarna inte är öronmärkta till en ny gruppbostad, även om de ska användas för att klara kravet på att den som fått ett bostadsbeslut ska kunna flytta in inom tre månader. Ett personligt stöd, liknande det boendestöd som finns för psykiskt funktionshindrade, tycker hon breddar utbudet.

Lena Johansson tror att utvecklingen av ett personligt stöd på lång sikt bidrar till att minska kön. Med det kan de som inte behöver så mycket hjälp bo i egen lägenhet.
- Nu söker man gruppbostad för att det inte finns något annat.
De som klarar sig till stor del på egen hand bor i dag i närheten av gruppbostäder och får hjälp av personalen där. Med ett personligt stöd skulle de kunna välja själva var de vill bo.

Under det senaste året har kön krympt. Några har fått bostad, andra har tackat nej eller gått ur kön eftersom de inte vill flytta nu utan i framtiden. Lena Johansson säger att många inte litar på att Omvårdnad klarar att hjälpa dem med bostad när de behöver.
- Vi måste jobba med vårt förtroende.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons