Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt åtstramning i vården

GÄVLETrots en god ekonomi i landstinget måste åtstramningen fortsätta i sjukvården.Det beskedet gav finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, när den reviderade budgeten för 2003 antogs av landstingsfullmäktige i går.

Annons
- Saab, Ericsson, Sandvik - alla måste rationalisera för att överleva, det gäller även landstinget, sa hon.
Det budgetförslag som s och v med stöd av miljöpartiet lade fram är åtminstone på papperet mycket starkt. Ett resultat på 167 miljoner kronor beräknas. Sjukvården får sina ramar uppräknade med sex procent. Därutöver finns en budgetmarginal på 40 miljoner kronor avsatt.
Resultatet kan dock bara uppnås om de 230 miljoner kronor i besparingar som neddragningarna vid främst Bollnäs sjukhus ska ge kan hämtas hem.

Andrum
- Tack vare den här åtgärden får sjukvården ett andrum. Man får tid på sig att ställa om sig och bli en lärande organisation som själv kan hantera kostnadsutvecklingen utan att vi politiker behöver dra i nödbromsen eller fatta svåra strukturbeslut, sade Ingrid Liljegrääs.
Rationalisering och utveckling måste gå hand i hand för att sjukvården ska kunna hålla hög kvalitet inom det ekonomiska utrymme som står till buds, menade hon.
Oppositionen ansåg att budgeten var alltför snål gentemot sjukvården. Genom att dra ned på vinstkrav och budgetmarginal kunde partierna skaka fram 140 miljoner kronor ytterligare till sjukvårdsverksamhet.

Ville slopa föräldrareform
Dessutom föreslog oppositionen att arbetstidsförkortningen för småbarnsföräldrar - en reform som beräknas kosta 40 miljoner kronor - skulle slopas. Pengarna skulle istället gå till generella personalbefrämjande åtgärder.
- Arbetstidsförkortningen har skapat stor missämja på arbetsplatserna. Det har blivit en konflikt mellan småbarnsföräldrar och övriga. Äldre medarbetare som är trötta och utslitna känner att de inte beaktats, hävdade Ulf Laurén, folkpartiets gruppledare.
Oppositionsrådet Inger Källgren, m, ansåg att budgeten visar att majoritetspartierna tar ut för mycket skatt av medborgarna.
- Om man får 200 miljoner kronor över och inte använder dem till sjukvård handlar det om en för stor uttaxering.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons