Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föryngring i nämndemannakåren

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM 24 år ung. Inte ett hinder för att göra ett bra jobb, anser Karin Andersson, insvuren som nämndeman sedan måndagen. Nämndemannakåren ska vara en återspegling av samhället, anser hon.

GÄVLE
Domstolarnas nämndemannakår har fått häftig kritik för att vara för gammal.
Därför är det en händelse som ser ut som en tanke att två unga kvinnor, 18 och 24 år, nu blir nämndemän vid länsrätten i Gävleborg.

Annons
- Jag studsade till när jag noterade hur ung hon är, säger domaren Tomas Attorps om det yngsta tillskottet.

Yngre kan också
Inte bara äldre kan göra ett bra jobb på domarbänken, anser de nyblivna nämndemännen:
- Jag tror inte att jag kommer att bli en mindre tillgång, säger Josephine Strandberg, 18 år och ekonomstuderande i andra årskursen på gymnasiet.
- Jag kommer att göra ett lika bra jobb, säger Karin Andersson, 24 år och vice kårordförande på Högskolan i Gävle.
Länsrätten dömer inte brottmål, men ska fatta svåra beslut om psykiatrisk tvångsvård, döma i vårdnadstvister och avgöra komplicerade skattemål, för att nämna något av allt en nämndeman i länsrätten kan behöva ta ställning till.

Omvänd kritik
Den omvända kritiken har därför varit att alltför unga personer inte kan besluta om till exempel en vårdnadstvist när de själva inte har bildat familj och har liten "livserfarenhet".
Tomas Attorps är domare och chef för länsrätten.
- Jag tycker att det bra med en föryngring. Det är viktigt att ha med både de unga - och de äldre med deras livserfarenhet, säger han.
Möjligen anser Tomas Attorps att 18 år är väl ungt.
- Jag har svårt att se hur man då ska kunna fullgöra sitt uppdrag. 24 år är mer balanserat.
Men domaren tillägger omgående att det inte är en bedömning av Josephine Strandbergs förmåga att vara nämndeman, eftersom han inte haft möjlighet att se henne agera.
Karl-Axel Bladh är domare och chef för tingsrätten i Gävle, och har också haft anledning att fundera över åldern på nämndemännen. Bland 32 nya nämndemän minns han ingen så ung som 18-20 år.

Livserfarenhet viktig
- Någon extremt purung kan jag inte komma på. När man dömer unga är det inte bra om farmor- och farfarsgenerationen gör det. Samtidigt är det viktigt med livserfarenhet. Den är inte så påtaglig när man är 18 år, säger Karl-Axel Bladh.
I måndags var det utbildningsdag för nämndemännen, totalt 36 stycken i länsrätten. "Medelåldern var ju hög", konstaterar Karin Andersson, som samtidigt svor domareden.
Tio gånger per år kommer de att kallas till tjänstgöring, för en dagersättning bestående av några hundralappar.
- Det är en fråga om representativ demokrati. Att ha med människor i olika åldrar från olika delar av samhället. Mycket av det juridiska kommer man inte att fatta, men hela grejen med nämndemän är ju att vi är lekmän - inte proffs. Jag tror att jag kommer att göra ett bra jobb, säger Karin Andersson.
Hon är inte heller orolig för att bli överkörd av äldre, manliga kolleger bland nämndemännen.
- Jag har min röst. Den är värd lika mycket som någon annans.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons