Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fosterhem rekryteras på olagligt vis

GÄVLEMånga kommuner utreder inte själva blivande fosterföräldrar som de tänker anlita. I stället sköts arbetet av ett privat bolag - ett tillvägagångssätt som inte är lagligt. Det visar en färsk rapport från riksdagens revisorer.

Annons
Gävle hör till de kommuner som tagit hjälp utifrån för att få tag på familjehem.
- Ibland har det hänt att kommunen inte har lyckats hitta ett hem. Då har handläggande socialsekreterare eller familjehemsgruppen anlitat stiftelser eller privata alternativ, säger Kristina Nohrén.
Hon är chef för kommunens familjehemsgrupp som sköter rekryteringen och utbildningen av fosterfamiljer. Enligt henne har socialtjänsten bara tagit hjälp av företag när bristen har varit akut.
- Det är inte ens en handfull som vi inte har rekryterat själva, säger hon.
Riksdagens revisorer skriver i sin rapport att utredningen av potentiella familjehem tillhör en av de viktigaste delarna i socialtjänstens arbete. Men i de fall där ett företag rekryterat en familj gör inte Gävle kommun den grundliga utredningen som de skulle gjort i vanliga fall.
- Nej. Men socialtjänsten i Gävle måste ändå göra en egen bedömning, säger Kristina Nohrén.
- Socialnämnden kan inte fatta sådana beslut helt och hållet utifrån uppgifter från andra. Men sen är det klart att man har mycket hjälp av företagets utredning.
Kristina Nohrén berättar även att kommunen, i de fall där socialtjänsten inte rekryterat fosterfamiljen själva, betalar ersättning till företagen. Dessa betalar i sin tur pengarna till fosterfamiljen. Ett tillvägagångssätt som enligt granskningsrapporten är olagligt.
Familjehemsuppdraget är nämligen knuten till en viss person eller familj och kan inte överlämnas till en stiftelse eller ett bolag. Socialtjänsten måste därför teckna ett avtal direkt med varje familjehem.

Annonserar ut barn
I rapporten uppmärksammas även Familjehemsguiden, en hemsida på nätet som anlitas av flera kommuner och där fosterbarn annonserar efter familjer.
En av annonserna som låg ute i veckan såg ut så här:
"Kommun i södra Gästrikland önskar familjehem till pojke 15 år, han har stort behov av vuxenstöd. Pojken har psykosociala problem, ingen kriminalitet eller missbruk. Familjehemmet bör bo inom någon mils radie från Sandviken."
Annonsen är inte ditplacerad på uppdrag av Gävle kommun berättar Kristina Nohrén.
- Nej, vi har aldrig gjort så. Det är lite grannlaga det där - man vill ju inte annonsera ut barn. Det händer ibland när vi annonserar i dagstidningarna att vi söker till ett visst barn men vi håller oss rätt allmänt, säger hon.
Kommunen har i dag stora problem att hitta personer som kan tänka sig att bli fosterföräldrar.
- Det är en ständig brist och vi grubblar mycket över hur vi ska lösa det. Det är bra att rapporten tagit upp rekryteringsproblemen som kommunerna har. Jag hoppas att man centralt för upp frågan och börjar prata mer om solidaritet och vad allmänheten kan göra, säger hon.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se

Mer läsning

Annons