Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp kräver bättre svenskundervisning

GÄVLE
Bättre undervisning i svenska för invandrare, kräver folkpartiet i Gävle i en motion.

Annons
Samtidigt lade folkpartister i andra kommuner i Sverige fram motioner med liknande krav.
- Den här motionen är skriven utifrån situationen i Gävle, som är något bättre än i Sverige i genomsnitt. Det är bara tidpunkten som är samordnad. Man kan se det som en uppföljning på vårt krav på bättre svenskundervisning i valrörelsen, säger Kenth Löfgren, folkpartiets oppositionsråd i Gävle.
I motionen kräver folkpartiet att SFI-undervisningen individualiseras och att de studerande får en ekonomisk morot att fullfölja studierna. Man vill ha en SFI-peng så att invandrare kan välja vilken kurs de vill gå, och få mer praktik och lärlingsutbildning.
I samband med att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden på onsdagen informerades om Invandrarcentrums verksamhet försökte Krister Jönsson, fp, få svar på hur många av eleverna, som läser Svenska för invandrare, kommer ut på arbetsmarknaden.

13 av 46
- Jag tycker inte att jag fick något tydligt svar, men så vitt jag förstår var det 13 av 46 som började läsa svenska år 1999 som nu har jobb. Det är inte tillräckligt många, säger han.
- Man måste lägga in en högre växel och se till att fler får ett jobb så att de kan försörja sig, säger Krister Jönsson.

Mer läsning

Annons