Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP-politiker överklagar nedläggning av Källmur

Skolpolitiker Mats Ivarsson, FP, överklagar sin egen nämnds beslut att lägga ner högstadiet på Källmursskolan till länsrätten.

Annons

Han hävdar att beslutet är ogiltigt på grund av att Albert Gibbs, V, deltagit i beredningen trots att han vid beslutstillfället lämnade lokalen med hänvisning till jäv.

Det var den 9 januari som barn- och ungdomsnämnden beslutade att Lillhagsskolan blir den enda högstadieskolan i Bomhus inför höstterminen 2012. I samma veva ska Källöskolans lokaler avvecklas och verksamheten flyttas till Källmursskolan, som blir F-6-skola.

Holmsunds förskolas verksamhet flyttas till Källögården i höst och lokalerna avvecklas.

Nämndens vice ordförande Albert Gibbs, V, valde att inte delta i beslutet eftersom hans fru jobbar på Källöskolan. När det blev dags för omröstning lämnade han i stället lokalen och blev ersatt av Anita Walther.

Albert Gibbs flaggade redan i oktober för att han inte skulle delta i beslutet på grund av jäv, men deltog ändå i beredningsprocessen och träffade både elever och föräldrar som engagerat sig i frågan.

Mats Ivarsson, FP, menar att Gibbs agerande strider mot kommunallagen och överklagar beslutet till länsrätten.

– Målet är att beslutet rivs upp och att vi får börja om processen och att samma beslut inte fattas igen.

Allianspolitikerna i barn- och ungdomsnämnden hade hoppats att ärendet skulle skickas på återremiss eftersom de inte ansåg att beslutsunderlaget höll måttet. Albert Gibbs var inne på samma linje men deltog alltså inte i beslutet.

Men majoriteten tyckte att det gick att fatta beslut i frågan.

Nämndens ordförande Jens Leidermark, S, tror inte att nämnden kommer att fatta ett annorlunda beslut om ärendet åter hamnar på politikernas bord.

– Men jag tror inte att man behöver ta om beslutet, säger han.

Mer läsning

Annons