Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp vill ha ett rättscentrum

GÄVLE Folkpartiet vill undersöka möjligheten av ett gigantiskt "rättscentrum" i Gävle som skulle rymma domstolar, åklagare, kriminalvård och polis. Allt enligt en skrivelse från Folkpartiets representant i polisstyrelsen i Gävleborg.

Annons
Det är Thorbjörn Pellpers, fp, som sänt ett förslag på omorganisation av polisen i hela länet till ordföranden i styrelsen, Sigrid Bolkéus, s (bilden).
Framförallt vill Pellpers förstärka polisens insatser i länet utanför Gävle och Sandviken, där det fungerar tillfredsställande enligt ledamotens åsikt.

För att vässa polisbevakningen av Hofors, Hedesunda, Ockelbo, Hamrånge, Årsunda och Österfärnebo, kan Thorbjörn Pellpers tänka sig en sammanslagning av närpolisområdena i Gästrikland till ett enda jättedistrikt.
Dessutom påtalas det önskvärda i att undersöka bygget av ett rättscentrum. Ett sådant finns redan i Linköping.
Begår man ett brott utanför polishuset kan man gripas, anhållas, häktas i domstol, åtalas av åklagare och ställas inför rätta utan att behöva flyttas mer än 200 meter.

Den kritiska diskussionen har handlat om hur fristående från varandra allmänheten egentligen tror att åklagare och domare egentligen är när de ses i lunchcafeterian varje dag.
Sigrid Bolkéus är skeptisk.
- Om jag vore misstänkt skulle jag inte gilla det, säger hon.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons