Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågetecken efter storbrand

/
  • Foto:NICKBLACKMON Bara rester. Eldsvådan var så häftig att teknikerna inte kunde säkra spår. Brandorsaken är en olöst gåta. 24 timmar efter branden pyrde det fortfarande i bråten.

VALBO
Dagen efter den förödande eldsvådan pyr det fortfarande i bråten.
Branden var så häftig att det är osäkert om man någonsin kan säga vad som startade den.

Annons
Siv Olsims fick se många års hårt arbete med gården på Alborgavägen bokstavligen gå upp i rök.
- Det är rätt årstid för djuren, säger hon ironiskt och tittar bort mot en äng där korna går.
Tack vare den varma årstiden kommer de inte att sakna ladugården på många månader. För människorna är det annorlunda. Stora värden har gått förlorade. Förutom ladugården brann två andra byggnader med maskinpark och verkstad ned.
- Mellan 12 och 14 ton vete är borta. Hela förra årets skörd. Vi får se om försäkringsbolaget tycker det är värt att bygga upp. Annars blir det en gård mindre med djur i Valbo, säger Siv Olsims.

Inga spår
Kontakterna med försäkringsbolaget skulle vara enklare om polisen kan ge säkert besked vad branden berodde på. Men den tekniska undersökning som genomfördes under torsdagen gav inte mycket hopp.
- Det återstår ingenting. Finns inga spår, säger kriminaltekniker Åke Östberg sent på eftermiddagen efter en hel dags sökande.
Det går inte ens med säkerhet att säga var i fastigheten elden först fick fäste. Såvitt känt har inga maskiner varit igång eller inkopplade så att de kunnat bli överhettade eller fatta eld på annat sätt.
Polisen sätter sitt största hopp till nya uppgifter från förbipasserande eller vittnen som drar sig något nytt till minnes som kan tipsa teknikerna om var de ska koncentrera sitt sökande.
Troligen blir avspärrningarna kvar till fredagen, men det var i går osäkert om teknikerna tänkte fortsätta jakten på en brandorsak.

Ett hus räddat
När Gefle Dagblad talade med grannar samtidigt som elden rasade stod det klart att brandkåren aldrig hade en chans att rädda ladugården, maskinparken eller verkstaden. Redan när en gasoltub exploderade och räddningstjänsten fick det första larmet var gården övertänd.
Dagen efter branden hjälpte Siw Olsims polisens tekniker att gräva i resterna, det lönar sig inte att deppa ihop eftersom "ingeting blir bättre av det".
Siw vill tacka brandmännen för deras insats - ett fjärde hus på området räddades ju från lågorna.
- De gjorde ett otroligt jobb.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons