Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRÅGOR till partiföreträdarna i Gävle

Dagligen skriver vi om nedskärningsförslag inom kommunens olika nämnder.
Men hur har det blivit så här och hur ska kommunen komma ur de här tråkigheterna? GD har bett de olika partiföreträdarna svara på några frågor i en enkät, och sedan sammanfattat svaren.

Annons
MATTIAS JONSSON

1. Vad beror det på att Gävle plötsligt har så dålig ekonomi?

2. Vad tycker du att man ska skära bort för verksamheter framöver?

3. Ska kommunens ekonomi centraliseras så man får en bättre överblick av kostnaderna?
Kenth Lövgren, fp

1. Det är ingen överraskning. Folkpartiet drog tillbaka vallöften i slutet av valrörelsen för att man såg att den offentliga ekonomin var på väg att bli sämre. Det viftade s bort.
2. Kommunen bör ägna sin kraft åt barnen, skolan, de äldre och de funktionshindrade. I stället för kommunala bolag och storsatsningar på Gasklockorna.
3. Ja.

Lennart Sjögren, kd

1. Det är inte något plötsligt. Sämre tillväxt har gett minskade skatteinkomster. Sjukfrånvaron har ökat galopperande.
2. Sälj lägenheter. Prioritera vård, skola och omsorg. Osthyvla där det går. Ta fram ostkniven där det finns flera verksamheter som marknaden tillhandahåller. Till exempel flera delar av kultur och fritid.
3. Ja.

Ulla Andersson, v

1. Offentliga sektorns del av BNP har minskat på tio år. EMU-anpassningen leder till minskade resurser. Skattereformen har lett till minskade skatteinkomster.
2. Hellre ett par känsliga kraftiga åtgärder än att skära överallt. Får man ner sjukskrivningarna är problemen lösta. Folket borde få vara med och prioritera.
3. Ja. Besparingarna borde lyftas till fullmäktige.

Roland Ericsson, c

1. Dålig ekonomistyrning inom förvaltningarna. Sjukfrånvaron och arbetslösheten som externa faktorer.
2. Sälja kommunens hyresfastigheter eller överlåta i alternativa driftsformer till hyresgästerna. Sälja de bolag som går. Inordna viss biblioteksverksamhet med skolornas bibliotek. Öppna för alternativa driftsformer inom omvårdnad och skola.
3. Nej. Men överblicken och övergripande ansvar bör ligga hos kommuntyrelse och fullmäktige.

Bodil Ceballos, mp

1. Beror till stor del på sjukskrivningarna. En förklaring till det ligger i anpassningar till EMU med minskad offentlig sektor. Internt beror de på att vi är en dålig arbetsgivare.
2. I första hand ska man satsa på minskade sjukrivningstal genom sänkt arbetstid och förebyggande av sjukdomar. En nedskärning av verksamheter är inte det primära.
3. Ja, när det gäller kontroll och tydliga mål. Men inte när det gäller fördelning av pengar.

Björn Frankson, m

1. Gävle har en i grunden solid ställning. Men vi har inte några lättillgängliga reserver att ta till när skatteinkomsterna inte ökar i den takt vi vant oss vid.
2. Vi ska sälja Gävle Energi och delar av bostadsbeståndet. Mellan 50-100 miljoner kan sparas på verksamheter som inte är tvingande att kommunen bedriver.
3. Nej, det ger inte så mycket pengar. Bättre att spara tio procent på oss politiker i det kärva läget.

Mats Ågren, s
Jag har tagit del av dina frågor, men jag vill i dagsläget inte ge några kommentarer. Det pågår just nu en kartläggning av kommunens ekonomiska läge och därefter är jag villig att ge kommentarer.

Mer läsning

Annons