Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framåt för unga politiker i länet

Moderata ungdomsförbundet lockade till sig flest nya medlemmar i länet förra året. Samtidigt har KDU haft en minskning – en brist på intresse, tror distriktsordförande Ida Larsson.

Annons

Under året som gick ökade de stora politiska ungdomsförbunden sina medlemsantal kraftigt. SSU ökade med mer än 50 medlemmar jämfört med 2007 och har nu över 200 i Gävleborgs län. Detta uppger Jonas Rydberg, distriktsombudsman för SSU. Den kraftigaste ökningen har skett hos Moderata Ungdomsförbundet.

– Vi har haft en ökning på över hundra personer, säger distriktsordförande Linus Fredriksson.

I slutet av 2007 hade man 200 medlemmar, som har ökat till 315 samma period 2008.

Grön Ungdom och Sverigedemokraternas Ungdomsförbund har även de ökat, men inte lika mycket. 61 medlemmar i Gävleborg hade Grön Ungdom i december 2008, jämfört med 50 året innan. SDU ökade från runt 40 medlemmar under 2007 till över 50 ett år senare, enligt Roger Hedlund, ledamot för Sverigedemokraterna i Gävleborg.

Han tror att fler kommer att bli medlemmar i SDU efter att det i december har blivit gratis att bli medlem i ungdomsförbundet.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet har kunnat se en minskning i sitt medlemsantal, vid den senaste mätningen var antalet 69 medlemmar. Någon tidigare siffra har de inte att mäta med men enligt Ida Larsson, distriktsordförande för KDU, är detta en minskning.

– Det är väl en brist på intresse för politik, säger hon.

Liberala ungdomsförbundet har inte sammanställt hur många medlemmar förbundet hade i slutet av 2008. Centerpartiets ungdomsförbund kunde konstatera en liten ökning, vid den senaste räkningen hade de 19 medlemmar i Gävle kommun. Ung Vänster har inte något register över medlemmarna i varje län utan ett för hela landet.

Jesper Lithammer

Mer läsning

Annons