Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden hälsar på

/
  • Axel Niklasson skjutsar in roboten Murphy, som ännu inte lärt sig gå, på Polhemsskolan. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE - Om 15 år har varje hushåll i genomsnitt fem robotar.
Det tror Lars Asplund, professor i datavetenskap på Mälardalens högskola.

Annons
I går besökte han Polhemsskolan tillsammans med studenten Axel Niklasson och roboten Murphy. Murphy hade åkt släpkärra insvept i en presenning från Västerås och väckte visst uppseende bland elever och lärare när han baxades in i trapphallen utanför cafeterian. Eftersom han ska
lära sig gå under hösten är alla delar inte på plats, men han kom i alla fall på benen efter att ha färdats upphängd liggande.
Lars Asplund och Axel Niklasson skulle på eftermiddagen träffa teknik- el- och omvårdnadstreor för att göra reklam för det som kallas robotikstudier och prata om robotar i allmänhet. Vad är då en robot? En programmerad maskin som kan känna av sin omgivning, planera vad den ska utföra och sedan göra det lyder definitionen.
Lars Asplund säger att utvecklingen är på väg att sätta fart på allvar. Själv är han engagerad i något som heter Robotdalen, ett samarbete mellan Högskolan i Mälardalen, Örebro universitet, kommuner, företag och länsstyrelser som fått 200 statliga miljoner för att skapa nya jobb. Satsningen gäller industrirobotar, fältrobotar (extrautrustade industrifordon) och robotar för vård och omsorg.
- Man kan göra robotar som gör att man kan bo kvar hemma längre när man blir gammal, ger Lars Asplund som exempel.
Annars är hemmarobotar inget som Robotdalen ska ägna sig åt, men att de kommer tvivlar han inte på.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons