Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens boende i fokus

/
  • I går fanns företrädare för samtliga politiska partier på plats i Folkets hus för att ge sin syn på hur Gävle bör se ut i framtiden. FOTO: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Hur ska framtidens boende i Gävle se ut?
I går hade Hyresgästföreningen bjudit in företrädare för samtliga partier i fullmäktige till en paneldebatt för att få svar på frågan.

Annons

Det fanns gott om platser kvar i Folkets hus stora sal när Börje Larsson från Hyresgästföreningen hälsade alla välkomna.
- Vi hade bjudit in många byggherrar men tyvärr är det bara Gavlegårdarna som är här, inledde han.
Sinikka Bohlin, socialdemokratisk riksdagsledamot men också ordförande i Gavlegårdarna, fick därför ensam kliva upp på scenen och berätta hur de ser på Gävles framtid ur en bostadssynvinkel.
Hon började med att påpeka att Gavlegårdarna snart är klara med etapp två av Sörby Ängar, att stadsdelsförnyelsen av Öster ska vara klar år 2007 och att de ska fortsätta renovera Andersbergs centrum.
- Stadsdelsförnyelsen ska vi fortsätta med, främst i östra Sätra där vi ska renovera 900 lägenheter för 250 till 300 miljoner kronor.
Alla förnyelseprojekt ska ske i samråd med de personer som bor i området.
- Överhuvudtaget kräver våra miljonprogramsområden ett stort åtgärdspaket när det gäller underhållet. Men det krävs för att de som bor där ska känna sig trygga.
De nyproducerade lägenheterna ska anpassas så att även gamla personer med ett vårdbehov kan bo kvar länge.
- Sen vill vi på Gavlegårdarna samarbeta med de andra byggherrarna så att vi kan få ner byggkostnaderna, sa Sinikka Bohlin.
Efter att hon som ensam representant för stadens byggherrar fått ge sin syn på saken var det dags för politikerna att berätta hur de tycker att bostadspolitiken och Gävle bör utvecklas.

Här följer några av de saker som politikerna tog upp:
Carina Blank, socialdemokraterna.
* En persons "boendekarriär" ska kunna ske i ett och samma område, från den första ettan fram till det sista äldreboendet, och alla boendeformer där emellan.
* Det är svårt att få en bostad centralt. Därför vill socialdemokraterna undersöka vilka luckor och hål i centrum som det kan byggas nya bostäder på, en förtätning av staden.

Bodil Ceballos, miljöpartiet.
* Förtätning av staden är bra men det får inte ske på bekostnad av de grönområden som finns i staden.
* Om det ska byggas havsnära bostäder ska de byggas på Näringen. Då slår kommunen två flugor i en smäll eftersom marken saneras och nya havsnära bostäder tillkommer. Där finns också tillgång till lokaltrafik.

Kenth Löfgren, folkpartiet
* Se till att det byggs många nya äldreboenden i Gävle innan år 2022 då behovet av platser kommer att vara mycket stort. Dessa boenden får gärna var kooperativ.
* Förbättra samarbetet mellan landstinget och kommunen så att hälsocentralen i Sätra inte flyttas till Estraden. Den ska i stället förläggas till bottenplanet på äldreboendet i Sätra.
* Minska antalet kommunala hyresrätter

Marita Engström, vänsterpartiet
* Restaurera alla miljonprogramsområden. Gavlegårdarna ska vara styrande och aktiva i det arbetet.
* Begränsa utbyggnaden av externa köpcentrum som utarmar de lokala stadsdelscentrumen.
* Hyresrätternas hyror behöver inte vara marknadsanpassade. Det ger alla möjligheten till ett boende.

Urban Sjölander, centerpartiet
* Låt de bostadssökande personerna styra var det ska byggas bostäder samt hur de ska se ut. Kommunens monopol på detta område har pågått allt för länge.
* Gavlegårdarna har för mycket bostäder och borde sälja av en mängd hus. De får gärna göras om till bostadsrätter.

Lennart Sjögren, kristdemokraterna
* Gavlegårdarna måste sälja
4 000 lägenheter vilket möjliggör fler ägandeformer som bostadsrätter i Gävle.
* För att Gävleborna ska känna sig trygga måste kommunen bygga bort otrygga områden genom stadsdelsförnyelse.
* Sänk fjärrvärmeavgifterna.

Leif Meijer, moderaterna* För att folk ska ha råd att bo som de vill måste fastighetsskatten tas bort.
* Minska antalet gånger som privatpersoner kan överklaga beslut när det gäller detaljplan och bygglov. I dag kan en privatperson fördröja en byggstart genom att ständigt överklaga.

Daniel Siksjö
026-15 96 30
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons