Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från mansmottagning till bed and breakfast

/
  • På tredje våningen, bland takbjälkarna, finns nära 80 kvadratmeter yta för övernattning och konferens.
  • Gunnar Höghielm och Mozart, en av familjens två berner sennenhundar, förbereder sig för att snart ta emot de första gästerna till Villastadens bed and breakfast.

Efter 44 år inom vården förverkligar Gunnar Höghielm sin dröm. Snart öppnar han Bed & Breakfast och Konferens i Villastaden.

Annons

På tredje våningen i en vacker villa i nationalromantisk stil restaureras badrum och köksdel och de vackra trägolven tas fram. På runt 80 kvadratmeter ska här finnas sängplatser för fyra och möjligheter att hålla konferens för upp till tio personer.

Gunnar Höghielm blir officiellt pensionär till sommaren, just nu är han vardagsledig, som han kallar sig, efter att ha tjänat vården i hela sitt liv. Det senaste decenniet har han som sexolog förestått mansmottagningen i Gävleborg. Först i Sandviken med filial i Hudiksvall och den senaste tiden i Gävle. Andrologi, den manliga motsvarigheten till gynekologi, har lockat patienter från Piteå i norr till Lund i söder. Mansmottagningen har varit en unik företeelse som fyllt ett behov, varje år han haft runt 2 200 besök.

Service, bemötande och social kompetens som är viktiga ingredienser inom vården tror Gunnar Höghielm ska bli lika gångbara i sitt nya gebit. Han har länge närt tankar på att i någon form tillhandahålla övernattningar, det fanns till och med planer på att skaffa sig ett litet pensionat utomlands, men varför gå över ån efter vatten?

Den röda fastigheten med vita och gröna inslag byggdes 1906 av Bernhard Lind, disponent på dåvarande Tobaksbolaget, ritad av Simon Gate och långt senare efter en restaurering belönad med Gävle kommuns byggnadsvårdspris. Tre våningar med 150 kvadratmeter per plan plus källare, mängder av prång och utrymmen, och högst upp, med egen ingång från sidan, det som ska bli Villa­stadens Bed and Breakfast Konferens.

– Fortfarande återstår lite målning och tapetsering innan allt är klart, men från månadsskiftet mars-april ska jag kunna börja ta emot bokningar, säger Gunnar Höghielm.

Runt hundra övernattningar per år kan han tänka sig. Närheten till högskolan är en öppning, gästföreläsare kan behöva en sängplats, men även resande och Getaways hårdrockare kan vara målgrupper. Konferensdelen under dagtid lämpar sig för mindre arbetsenheter.

– Läget är centralt, det är 80 meter till konserthuset och 800 till Stortorget.

I kylskåpet ska finnas närodlat och ekologiskt så långt det är möjligt. Han har knutit upp köttbonden Sven-Arne Eriksson i Ockelbo som leverantör, känd från Bonde söker fru i TV4”.

– Min drivkraft är inte att tjäna pengar, jag gör det här för att det är så roligt. Det hoppas jag också att mina gäster ska märka.

Mer läsning

Annons