Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från myggtätt till myggfritt

/
  • Åke Wallberg, Gun-Britt Eriksson, Åke Fransson, Mayvor Bergstrand, Catharina Lagerberg och Birgitta
  • Jenny Karlsson tillsammans med dottern Esther, 1,5 år.– Det är tur att myggorna håller sig borta i år. Nu slipper Esther bli stucken.
  • - Man har inte kunnat vara ute tidigare år, men nu är det helt underbart, säger Egart Calin.

– Det är helt unikt, vi har inte haft en endaste mygga i år, säger Åke Fransson.

Annons

Gysinge drabbas varje år av en mygginvasion utan dess like. Diskussionerna om hur man ska få bukt med problemen har varit många och myggbekämpningarna likaså. Men i år har myggen hållit sig borta.

Den myggfria sommaren tas tillvara med bland annat boulespel, matcherna är i full gång och humöret är utan tvivel på topp.

– Tidigare år har vi inte kunnat fokusera på boulen, då får man stå och dra av myggor från händerna. Endast de riktiga entusiasterna klarade av det, säger Åke Fransson som leder evenemanget.

61 personer har samlats för dagens bouletävling. Många är här för första gången, men för de som har varit med ett tag, och känner till problemen, betyder det oerhört mycket att myggen är borta.

– Vi inte kunnat vara ute och göra den här typen av aktiviteter tidigare, men det är mycket bättre i år, helt fantastiskt. Det är värdefullt för det här området, säger Egart Calin, som även han har arrangerat tävlingen.

Jenny Karlsson, som driver Gysinge Brukshandel, flyttade hit från Kalix för ett antal år sen och hade inte räknat med att myggorna skulle bli så väldigt påfrestande. Hon är trots allt uppvuxen bland knotten i norr.

– Stickmyggor är något helt annat. Det känns som att gå igenom brännässlor och det sticker som om dartpilar träffar huden när man blir stucken, säger hon.

Men hon håller med om att det är en stor skillnad i år jämfört med tidigare.

– Förra året var det hemskt, hela augusti tvingades vi vara inomhus. Men i år finns det inga myggor alls. Jag har kunder som kommer in i affären och frågar, halvt på skämt; Var är myggen?

Med sig har Jenny sin lilla dotter Esther som är 1,5 månad gammal. Det är en av anledningarna till att hon är extra glad över att myggorna håller sig borta.

– Hon kommer att vara fin hela sommaren. När min andra dotter var nyfödd blev hon alldeles prickig av myggbetten, trots att hon bara vistades ute när vi gick från bilen in till huset.

Mer läsning

Annons