Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Tanzania till landstinget

/
  • Afrikafödde pingstvännen Ingemar Kalén, 60 år, blir nytt oppositionsråd för Kristdemokraterna i landstinget i Gävleborg.

Kristdemokraterna i landstinget får en ”vit afrikan” som ny ledare. Han brukar beskriva sig så, Ingemar Kalén från Hofors.
– Jag är född och uppväxt i Tanzania, berättar han.

Annons

Den 1 mars blir det skifte på oppositionsrådsposten hos kristdemokraterna i landstinget i Gävleborg.

Lars-Erik Häggblom ersätts av Ingemar Kalén.

Bytet har föregåtts av en snabb intern process. Lars-Erik Häggblom meddelade så sent som för en månad sedan att han efter över 20 år i landstinget tänkte sadla om och bli pastor hemma i Edsbyn.

Partiets val till efterträdare föll på den politiskt erfarne rektorn från Hofors, Ingemar Kalén.

– Det känns hedrande. Men det är samtidigt en stor utmaning, säger han.

Ingemar Kalén bor i Hofors sedan snart 30 år tillbaka. Men någon infödd Hoforsbo är han inte.

– Nej, jag brukar säga att jag är en vit afrikan. Mina första 17 år bodde jag i Tanganyika, det som sedermera blev Tanzania, säger han.

Ingemars föräldrar var missionärer och arbetade bland annat med att hjälpa människor med lepra, en på den tiden vanlig sjukdom i den fattiga delen av världen.

Efter att ha flyttat till Sverige utbildade sig Ingemar till lärare och fick så småningom jobb i Hofors.

Han är politiskt engagerad sedan 1991, först i Hofors kommun och sedan också i landstinget i Gävleborg. Han har den senaste mandatperioden varit ersättare i landstingsfullmäktige men får nu naturligtvis en ordinarie plats både där och i landstingsstyrelsen.

Som oppositionsråd tänker Ingemar Kalén vara offensiv och utåtriktad. Han erkänner utan omsvep att han vill synas så mycket som möjligt i massmedia.

– Är man en offentlig person ska folk veta vad man står för, säger han.

Sjukvården är landstingets huvuduppgift och det finns stora problem att ta itu med, konstaterar Ingemar Kalén.

– Vården är bra men svårtillgänglig. I Gävleborg får fyra av tio patienter vänta längre än 90 dagar på behandling. Vi hör till de landsting som har sämst tillgänglighet i hela landet, säger han.

Exakt hur problemen ska åtgärdas har han inget svar på men han menar att det finns systemfel inbyggda i sjukvården. Patienten sätts inte i centrum på ett tydligt sätt.

– Det skulle behövas en starkare politisk styrning, mer av Winston Churchill-anda, säger han.

Ingemar Kalén ser fram emot att fullfölja det nära samarbete hans företrädare haft med Moderaterna, Folkpartiet och Sjukvårdspartiet.

Däremot räknar han bort Centern. Om de sätter sig i en ny majoritet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, något som tycks vara nära förestående, är dörren stängd för fortsatt samarbete med allianspartierna inför nästa val.

Han tror inte att Centern kommer att kunna tillföra något positivt i den nya majoriteten.

– Nej, de kommer att bli uppätna av jätten glufs-glufs.

Mer läsning

Annons