Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från toppolitik till lärarjobb

/
  • Foto: LARS WIGERT Slutar. Efter elva år som ansvarig för energin i Gävle lämnar Britt Kjellin sina uppdrag.

GÄVLE
Britt Kjellin lämnar partipolitiken i dag.
När hon avgår som ordförande i Gävle Energi AB så avslutar hon ett 30 år långt s-engagemang i Gävle.

Annons
- Det är bäst att sluta innan man gör det med bitterhet, tycker hon.
Genom åren har hon haft de mest skiftande uppdrag inom kommunstyrelse, fullmäktige, nämnder och inom arbetarekommunen och distriktet.
Men mest känd är hon nog för det elva år långa ordförandeskapet i Gävle Energi.
År som varit händelserika, med bygget av fjärrvärmeverket Johannes och bildandet av Gästrikekraft som höjdpunkter. Båda frågorna stöttes och blöttes länge.
En annan långbänk har varit vad som ska hända med kraftverket i Forsby. Där vill kommunen riva, men det är inget som Gävle Energi är så pigga på.
Jobbigast var det ändå när debatten om en eventuell utförsäljning av det kommunala bolaget till Sydkraft rasade som värst. När ledande partikamrater som kommunalråden Mats Ågren och Lena Andreasson förespråkade en försäljning, så tog hon illa vid sig. De litade inte på hennes bedömning att man bör fortsätta äga bolaget för att slippa betala vinsten genom höjda elpriser på sikt.
I stället såg de framför sig hur mycket man kunde göra med de 1,9 miljarder kronor som budet låg på.
- Det var ensamt då, konstaterar hon, även om hon fick oväntat stöd från gamla kommunalråd med Håkan Vestlund i spetsen.

Svårt nå vinstkravet
Innan det stod klart att arbetarekommunen skulle säga nej och stoppa affären var hon beredd att lämna in sitt avsked till fullmäktiges presidium.
Nu avgår hon i stället vid morgondagens ordinarie bolagsstämma och ersätts av partivännen Arne Johansson.
- Han får det inte lätt på sitt uppdrag, tror hon. Trots att bolagets vinster ökar när det råder elbrist i landet så blir det svårt att nå vinstkravet på 15 procent, bedömer hon.
Men Britt Kjellin vill inte blanda sig i framöver. Det enda som skulle få henne att ge sig in i energipolitiska diskussioner vore om en försäljning av bolaget blev aktuell igen. Men bara då.
De elva åren som ordförande, och även tre år som vanlig ledamot, har lärt henne oerhört mycket. Inte minst om energifrågor.
Hon har stenkoll på hur energisektorn ser ut i Gävle och även god koll på hur det ser ut i övriga landet. Uppdraget har inte bara handlat om taxefrågor, som man sa när hon en gång började vid Gävle Energi.
Aldrig kunde hon tro att hon skulle hålla på med energipolitik när hon inledde den politiska banan i Gävle 1972. Då ville hon in för att förändra den felaktiga strukturen inom socialdemokraterna. Den där medlemmarna har för lite makt gentemot den centrala ledningen.
Hur gick det då?
- Ja, det gick ju inte så bra, säger hon och skrattar.

Lärare för invandrarbarn
För henne som medlem blev det förstås mer inflytande och makt, men det är fortfarande en snedfördelning i partiet och samhället.
För att riktigt sätta press på sig själv att trappa ner på det politiska engagemanget så har hon bytt jobb och flyttat det senaste året.
Efter 20 år som lågstadielärare vid Tranmurskolan började hon i höstas vid Stenebergsskolan som speciallärare för invandrarbarn i en förberedelseklass.
Mellan den första svenskundervisningen på Kanalen och utslussningen i den reguljära skolan hamnar de hos henne och finslipar svenskan, samhällskunskapen och matten. Ett fantastiskt roligt jobb, tycker hon. Och för första gången sedan hon blev ordförande för Gävle Energi jobbar hon nu heltid.
Dessutom har hon flyttat till det gamla fritidshuset i Söderfors. Hon och maken Hasse har annars en övernattningslägenhet i Gävle.
Genom att hon nu bor i Tierps kommun så tänker hon söka sig till partiet där. Men då blir det som en vanlig gräsrotsmedlem. Toppolitiken är ett avslutat kapitel.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons