Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från vardagsrummet till en riktig scen

/
  • Ideella teatergruppen �29:ans Ladies�  från Valbo visade sin föreställning på Sjömanskyrkan i lördags. Den handlade både om rädsla när man ska somna och om att samarbete kan löna sig.  Foto: NICK BLACKMON

Gävle Det var lite som en protest mot Kulturskolans långa väntetider som Anette Wiklund startade en egen ideell teatergrupp hemma i vardagsrummet.

Annons
I går var det dags att visa upp sig på en riktig scen. 13 tio-åriga tjejer bjöd på en fartfylld och spännande föreställning med mycket humor i Sjömanskyrkan i Gävle.

De hade räknat med runt 30 personer i publiken, men det kom fler än 70 och succén var given. Både föräldrar, syskon, men också gamla lärare dök oväntat upp.
Tjejerna, som kallar sig för "29:ans Ladies", började med ett hisnande akrobatiknummer klädda i svart och röda clownnäsor. Till heta rytmer byggde de pyramider av sig själva i värsta Cirkus Cirkör-stil.

Showen var omväxlande med olika nummer, men hade ett genomgående tema om rädsla, skräck och spöken. En sketch handlade om vad ruskigt det kan vara att somna på kvällen. Den förvandlades till ett storslaget sångnummer med en kör bestående av mumier och häxor. Showen avslutades med många korta nummer där aktörerna framförde dikter och sånger som de skrivit själva.
Publiken blev mycket imponerad och vid applådtacken fick alla i ensemblen var sin blomma av Gabrielle Melander från Teater&Dramaskolan i Gävle.
- Det här vill vi absolut göra fler gånger, sa tjejerna. Och nu när vi fått in biljettpengar kan vi göra andra saker också, bowla till exempel.

Biljetterna kostade bara tio kronor, men själva lokalhyran hade Studieförbundet Vuxenskolan ställt upp och sponsrat.
Varje tisdag efter skolan har tjejgruppen träffats hemma hos Anette i Valbo. Hon bor på gatunummer 29 och därav namnet på gruppen. Där får de börja med att dra undan sofforna för att få plats. Men det har det varit värt, de har lärt sig massor.

- Att lyssna på andra, säger Hanna Andersson.
- Att samarbeta, säger de alla, det har varit en nyttig träning.
- Att stråla ut och visa med hela ansiktet och kroppen vad man säger, kommer Linnea Andersson Sillén på.
- Och vi har lärt oss att våga stå på scenen, säger Klara Fält som precis fyllde år samma dag som uppträdandet.
Därför fick extranumret bli "jag må hon leva". En hemlig överraskning från teatergruppen "29:ans Ladies" till Klara.

Medlemmarna i gruppen heter Linnéa Andersson Sillén, Jennie Pousette, Cecilia Rapo, Cecilia Östlund, Marilinn Lauritzen, Lisette Lagerbäck, Erika Hall-Jansson, Madeleine Nord, Klara Fält, Maja Andersson Mood, Corinne Hillberg, Hanna Andersson och Caroline Olovsson.

Helen Granditsky

Mer läsning

Annons