Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frans, fem, vill betala för sin mat

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Omtyckt. - Jag vill inte att Ingrid ska vara borta för hon lagar så himla god mat, säger Frans. Han har precis gett henne sina sparpengar för att hon ska stanna kvar på förskolan i stället för att strejka.

GÄVLE
När femårige Frans fick höra att Ingrid i köket skulle strejka bestämde han sig.
Han anordnade en loppmarknad och fick ihop tjugo kronor och femtio öre.

Annons
Dagen efter var det en stolt Frans som kom till dagis. Han frågade efter Ingrid och gav henne sen allt han tjänat.
- Jag vill inte att Ingrid ska vara borta en hel vecka för hon lagar så himla god mat, säger Frans.
På förskolan Banvakten är det Ingrid Sandin som står för matlagningen och där är det riktig mat som gäller, inga halvfabrikat. Det märks på barnen som verkligen uppskattar maten.
En som verkligen gillar Ingrids mat är Frans Norring. Han äter med god aptit på förskolan men hemma faller maten bara i smaken om den tillagats efter Ingrid Sandins recept.

Oroande besked
Därför blev han orolig när han hörde sina föräldrar prata om att Ingrid skulle vara borta från Banvakten en vecka för att få högre lön.
- I går hörde jag att Ingrid skulle vara borta för att hon får så lite betalt. Då gjorde jag en loppmarknad hemma där jag sålde mina teckningar och mina stenar, säger Frans.
Frans besparingar skulle egentligen ha gått till lego men att få äta av Ingrids mat varje dag kändes viktigare. Han tycker att det är orättvist att dom som jobbar tjänar olika mycket.
- Jag tycker att det skulle vara mest rättvist om alla fick lika mycket betalt. Jag tycker att Ingrid borde få mer pengar så att hon stannar kvar, säger Frans bestämt.
Eftersom Ingrid Sandin är medlem i kommunal kommer hon inte att gå till jobbet den 23:e april om löneförhandlingarna inte har löst sig innan dess.

Nära tänka om

Men Frans generösa erbjudande fick henne nästan att tänka om.
- Jag kommer att strejka ändå för vi är faktiskt underbetalda men det var bra nära att jag inte gjorde det, säger Ingrid och skrattar.
- Jag blev otroligt rörd. För honom är det mycket pengar och man märker att man är uppskattad, säger hon.
Arbetskamraterna på förskolan Banvakten sympatiserar med Ingrid och kommunalarna trots att det innebär mer jobb för dem under veckan som hon kommer att vara borta. Men de var oense om hur Ingrid skulle göra med Frans anbud.
- Ta budet, mer än så där kommer du inte att få, sa dom till mig, säger Ingrid och skrattar.
Frans hoppas i alla fall att löneförhandlingarna kommer att lösa sig innan den 23:e så att Ingrid får den lön hon vill ha. Då kan hon ju stanna kvar och laga sin goda mat.

DANIEL SIKSJÖ

Mer läsning

Annons