Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagsstängt i sjukvården?

GÄVLE
Stängda hälsocentraler och sjukhusmottagningar på fredagar.
Det befarar Inger Källgren, moderaternas oppositionsråd, kan bli konsekvensen av att landstingsanställda småbarnsföräldrar ska få sin arbetstid förkortad med fem timmar i veckan.

Annons
Hon och den övriga oppositionen var mycket kritisk när landstingsfullmäktige i går åter tog upp den omstridda frågan.
- Var finns en konsekvensbeskrivning som visar vad den här reformen betyder för patienterna? sade Inger Källgren.
Redan i fjol beslutade landstingsfullmäktige att anställda med små barn skulle få sin arbetstid förkortad med en timme per dag. Motivet var att underlätta för föräldrarna att umgås mer med sina barn.

Inte möjligt
Innan reformen hann träda i kraft vid årsskiftet upptäckte landstingsledningen dock att det inte var praktiskt möjligt för alla att ta en timme ledigt varje dag. Därför hade nu ett nytt förslag utarbetats som innebar att ledigheten skulle kunna tas ut mer samlat, dock maximalt fem timmar i sträck.
Oppositionspartierna har hela tiden varit emot reformen som de tycker är dyr och gynnar en viss personalgrupp på andras bekostnad. Den nu föreslagna regeländringen mildrade inte kritiken.
- Det är ett illa stekt valfläsk som ska brynas på litegrann. Men smaken blir inte bättre för det, sade Björn Brink, centerns oppositionsråd.
Om många förlägger arbetstidsförkortningen till fredagar blir det svårt att hålla mindre vårdenheter öppna dessa dagar, trodde Inger Källgren. Hon tyckte att reformen var illa genomtänkt och slog snett.
- Det finns exempel på personal som arbetar 30 timmar i veckan och inte minskar sin arbetstid utan istället höjer sin lön med fem timmar. Var det verkligen syftet?

Står frågande
Från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet stod man frågande inför kritiken. Partierna ansåg att de gjort en fin insats för barnen och förstod inte hur detta kunde mottas så negativt.
- Men så här brukar det vara med våra socialdemokratiska idéer. Först är det mycket motstånd från borgerligheten, men efter några år har alla accepterat dem. Så var det med den allmänna rösträtten, så var det med ATP och så blir det med den här reformen också, sade Sven-Erik Joelsson, s.
Landstingsrådet Ann Margret Knapp, s, trodde inte att arbetstidsförkortningen skulle få de drastiska konsekvenser som oppositionen varnade för.
En organisation med 8 000 anställda måste kunna hantera att 800 av dem jobbar en timme mindre per dag, menade hon.
Hon såg inget bekymmer i att förmånen bara gäller vissa.
- Världen är orättvis. Se på semesterrätten, där är det de äldre medarbetarna som är gynnade, de har en veckas mer semester än de yngre, påpekade Knapp.

37-35
Ärendet avgjordes genom votering och resultatet blev 37-35 i vänstermajoritetens favör.
Två ledamöter var frånvarande, en lade ned sin röst.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons