Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridfull stämning i ridhuset

/
  • Mycket stämningsfullt när klubbens lucia skred in på den här lämpligt vita hästen. Bakom sig hade hon tärnor och tomtenissar.
  • Tomtenissarna lämnade för ett tag stöket hos jultomten för att rida till Gävle och visa hur man handskas med ponnyer.
  • Publiken välkomnas till det årliga luciafirandet i ridhuset i Lervik.

Gävle Ryttarsällskap hade sin traditionella luciaföreställning i går.
Som vanligt ägde den rum i ridhuset i Lervik.
Men i år var den mer påkostad än vanligt.

Annons

Luciafirandet som Gävle Ryttarsällskap varje år bjuder på är ett säkert tecken på att julen nalkas med stormsteg. I ridhuset i Lervik har lucior med tärnor och tomtar skridit fram ända sen klubben flyttade dit i mitten på 80-talet.

I går var det dags igen.

– Den här gången la vi ut extra mycket pengar och energi för att visa vilken bredd ridskolan kan prestera, säger Catrin Engelbrekt, representant för ridsällskapet.

Inte en enda plats på läktaren gapar tom när showen sätter igång strax efter klockan 15 i går.

Det hela börjar med att lamporna slocknar ovanför sanden med den meterhöga sargen runtom.

Så springer en vit häst med en ryttare helt klädd i vitt in och flyttar sig runt på banan i en ljusboll som hela tiden följer och lyser upp ekipaget.

När en kvinna i tomtedräkt hälsat publiken välkommen börjar en jazzig version av ”Bjällerklang” strömma från högtalarna. Flickor i åldrarna 12 till 17 år rider in på var sin häst och...Nej, det är inte hästar får vi upplysningar om, det är så kallade d-ponnyer, de största ponnyhästar som finns.

Flickorna rider omkring på sina ponnyer i olika banor och när låten Rudolf med röda mulen tonat bort lämnar de arenan i en lång rad.

Nu är det dags för Birgitta ”Gittan” Sjöberg, klubbens bästa ryttare, att med sin häst ”El primero” visa hur en föredömlig dressyrritt ska se ut. Iförd riktiga ridkläder med hatt på huvudet gör hon bland annat några mycket avancerade dressyrrörelser som, enligt elever från ridskolan, kallas galoppombyten och skänkelvikningar.

Därefter ställs fyra mikrofoner i stativ i ena sarghörnet. En kör bestående av både pojkar och flickor tar plats bakom mikrofonerna.

Ljuset slocknar på nytt och kören börjar sjunga ”Sankta Lucia” mycket vackert och stillsamt.

Bara några få lampor i taket tänds när årets lucia i vit skrud rider in med tärnor och små tomtar efter sig. På huvudet har hon en krona med fladdrande ljus och tärnorna har glitter runt sina hjälmar.

Den yngsta tärnan i processionen är blott fyra år gammal. Hon rider förstås på den minsta ponnyn.

Luciatåget ställer sig på rad framför publiken med lucian längst fram.

Och när kören sen stämmer upp i ”När det lider mot jul” blir den fridfulla stämningen i lokalen total.

Mer läsning

Annons