Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimurarna slår upp portarna

/
  • Medelåldern bland frimurarna i Gävle ligger uppskattningsvis mellan 50 och 60 år. Men är du man och har fyllt 24 år har du chansen att ansöka om medlemsskap. Social status i samhället ska inte spela någon roll. FOTO: LASSE HALVARSSON

GÄVLE Äldre, välbärgade män som ägnar sig åt konstiga ritualer bakom stängda dörrar. Det är en bild som många har av ordensmedlemmarna i Frimurarna.

Annons
Men nu ska det bli ändring på det. I morgon slår Frimurarna i Gävle för första gången upp dörren till sitt hus på Kyrkogatan även för icke-medlemmar.
- Vi vill öppna oss mer mot allmänheten. Innanför de här murarna har inte så många vanliga gävlebor varit, säger Curt Forsbring, förste deputerade mästare i Frimurarelogen Gevalia.
Frimurarföreningen i Gävle bildades 1860, men orden har funnits i Europa sedan 1600-talet. Medlemmarna träffas för att arbeta med sin personliga utveckling och människokärlek anges som en av grunderna i verksamheten.
- Frimurarna är ingen hemlig herrklubb för inbördes beundran, betonar Curt Forsbring.

Men trots att orden försöker tvätta bort "hemlig klubb"-stämpeln får han ändå inte avslöja någonting om dess ritualer och gradgivningar.
- Varför? Ja, av rent pedagogiska skäl. Det är ingen sport om man får reda på alla frågor i förväg. Tanken är att man ska lära sig någonting om sig själv, säger Curt Forsbring.
Men så mycket kan han säga som att mötena, som hålls en gång i veckan, ägnas åt att diskutera "moraliska spörsmål". Politik är dock ett förbjudet samtalsämne och medlemmarna får inte utnyttja sina medlemskap för att dra personliga fördelar i privat- eller yrkeslivet.

Vem som helst får inte vara med i Frimurarna. Kvinnor, muslimer och ungdomar behöver exempelvis icke göra sig besvär.
Medlemmen måste nämligen vara en man, fyllda 24 år och ha en kristen livssyn.
Uppfyller man de kraven gäller det att hitta två "faddrar" som kan vara garanter för den nye brodern. Därefter får han svara på en rad frågor och genomgå några test innan han kan ansluta sig till brödraskapet.
- Vi har cirka 400 aktiva medlemmar i Gävle, säger Curt Forsbring.

Medelåldern på de 30-tal medlemmar som deltog vid gårdagens visning för media låg mellan 50 och 60 år. Alla män utom en hade kostym och slips, nämligen Edvard Nordlander eller "Riddaren av framtidens vetenskap" som är hans namn inom ordern.
Han visar sin sköld som hänger på en vägg inne i en av husets salar.
- Varje sköld är personlig. Den beskriver ens liv på något sätt genom att visa vilket yrke eller vilka intressen man har, säger Edvard Nordlander.
Hans egen sköld föreställer en korslagd pekpinne och mätlinjal. Runtomkring finns tre röda hjärtan.
- Jag har arbetet som lärare. Hjärtana symboliserar min hemstad Halmstad, förklarar han.

Anna Höglund

Mer läsning

Annons