Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friska vindar över länet

/
  • I hela Sverige producerade vindkraften två terawattimmar el under 2008. Det var 41 procent mer än året innan.

Gävleborg är på väg att bli ett av Sveriges största vindkraftslän.
– Vi är på väg från tio vindkraftverk till kanske tusen, säger Ulrika Nilsson på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Annons

När Ulrika Nilsson sammanställde de vindkraftsansökningar som hon kände till i december 2008 blev summan 934 vindkraftverk.

Då ingår allt, från sådana verk som redan står på plats, som i Rogsta vid Hudiksvall, till de där man ännu bara har fått in intresseförfrågningar.

– Alla kommer nog inte att byggas och en del, som till exempel de som planeras på Finngrundet, ligger egentligen inte ens i Gävleborg. De ligger i Sveriges ekonomiska zon. Men det tillkommer säkert en del som jag inte känner till och det har också tillkommit en del efter att jag sammanställde listan, säger hon.

Vindkraften är fortfarande liten i Sverige, men målet är att den ska stå för 30 terawattimmar el år 2020. Tillsammans med den utredning som gjordes för några år sedan och som visade att Gävleborg har nio procent av Sveriges bästa lägen, utsedda som riksintressen för vindkraften, har det lett till en vindkraftsrusch.

Länsstyrelsen ger miljötillstånd för anläggningar med en effekt på mer än 25 megawatt och har just nu tre formella ansökningar att behandla. Alla gäller vindkraftsparker med verk som är mer än 100 meter höga och med en rotordiameter på drygt 100 meter.

Res Skandinavia har sökt tillstånd för 81 vindkraftverk nordost om Dellensjöarna. Ansökan har varit ute på remiss.

Kraftö AB har sökt tillstånd för 45 vindkraftverk på kommungränsen mellan Bollnäs och Ljusdal, cirka en mil söder om Järvsö. Vindkraftsparken kommer att kallas Sörbyparken.

Jädraås Vindkraft har sökt tillstånd för 121 vindkraftverk sydväst om Jädraås på gränsen mellan Gästrikland och Dalarna.

Ansökan kom in till länsstyrelsen i januari i år. Troligen ska länsstyrelsen i Gävleborg göra hela miljöprövningen, även för den del som ligger i Falu kommun.

Den stora vindkraftsparken som planeras på Storgrundet drygt en mil utanför Söderhamn kommer däremot att behandlas av miljödomstolen, eftersom havsbaserad vindkraft också kräver tillstånd för vattenverksamhet.

På Storgrundet vill bolaget Storgrundet Offshore i samarbete med WPD Scandinavia och Nordanvind Vindkraft bygga upp till 53 vindkraftverk.

Hela anläggningen beräknas kosta omkring fyra miljarder kronor, och få en årsproduktion på 0,8 terawattimmar – dubbelt så mycket som Söderhamns hela kommun förbrukar på ett år.

Den allra största vindkraftspark som planeras i vårt område är WPD:s planer på att bygga vindkraft på Finngrundet. Planerna omfattar upp till 90 vindkraftverk på Västra banken och 210 verk på Östra banken och skulle totalt kunna ge 5,5 terawattimmar - nästan lika mycket som en kärnkraftsreaktor.

Eftersom Finngrundet ligger i Sveriges ekonomiska zon krävs tillstånd från regeringen och företaget räknar inte med byggstart förrän tidigast 2014.

De vindkraftsparker som får en effekt på mindre än 25 megawatt prövas av kommunen, och ingen har någon riktig överblick över hur många ansökningar det finns i länet. Men precis som när det gäller större anläggningar är det framförallt i Hälsingland som vindkraftsföretagen anmält intresse.

I Nordanstig, Bollnäs och Söderhamn har kommunerna fått in flera ansökningar om mindre vindkraftsparker på tre-fem snurror. Ett exempel är Samkraft som planerar för fem vindkraftverk i Vallvik.

I Gästrikland är intresset mindre. Den enda kommunen som verkligen konkurrerar med hälsingekommunerna är Ockelbo, där det finns flera ansökningar under behandling och några som redan fått bygglov.

De som fått bygglov är Eulos vind som ska bygga åtta vindkraftverk på Vettåsen vid gränsen till Sandvikens kommun, och tre vindkraftverk vid Mårtensklack, samt Ownpower som ska bygga fem vindkraftverk vid Flästa.

I hela Sverige producerade vindkraften två terawattimmar el under 2008. Det var 41 procent mer än året innan.

Mer läsning

Annons