Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola försvårar planering

GÄVLE
På högstadieskolorna i Gävle väntar rektorerna med spänning på besked om hur många elever de ska få i sina skolor i höst.
Beskedet kommer tidigast om någon månad.

Annons
Först då kan Engelska skolan, som ska starta i Gävle i höst, tala om vilka elever som kommer in där. 433 elever har lämnat in ansökningar, men hur många som verkligen är intresserade när det kommer till kritan vet man inte. Till årskurs sju och till årskurs nio är det dessutom fler som anmält sig än vad man har platser.
- De elever som verkligen vill börja kommer att få betala en disposition på 1 000 kronor och det först när vi fått in den om någon månad som vi vet säkert vilka elever vi får, säger Inger Mangs, projektledare på Engelska skolan.

Svårt planera
För de kommunala högstadieskolorna i Gävle gör den nya friskolan det svårt att planera höstens verksamhet. På Stora Sätraskolan kan det vara en hel klass som försvinner i årskurs sex.
- Det är 33 av de elever som skulle ha börjat i sexan som anmält sig till Engelska skolan. Det är en så stor årskull att vi hade räknat med sex klasser, men om nu blir det kanske bara fem klasser, säger rektorn Elsie Ragnarsson.
- I åttan måste vi kanske också se över klassindelningen, för där kan det vara 15 elever som försvinner, säger hon.
Vilka Sätraelever det är som har sökt till Engelska skolan vet hon inte.
- Jag hoppas att vi får namnen snart. Det jag vet hittills är att det är flest från Ulvsätersskolan, säger hon.
Sofiedalsskolan har också växande kullar på väg in på högstadiet, men i Valbo är det färre elever som sökt till friskolan.
- Det är tio sjuor, sju åttor och sju nior som sökt till Engelska skolan, men vi kommer att få trångt ändå. Vi kommer att ha sex klasser i årskurs 7 och sex klasser i årskurs 8 och så stor har skolan aldrig varit, säger rektorn Bengt Eriksson.
- Förmodligen kommer vi att få använda klassrum i mellanstadiedelen för att klara undervisningen på högstadiet, säger han.
På Lillhagsskolan ser elevantalet inte ut att förändras särskilt mycket.
- 13 av eleverna till årskurs sju har anmält sig till Engelska skolan vad jag förstår. Men även om alla kommer in så blir det nog fyra klasser i alla fall, säger rektorn Inger Mellin.

Första glimt
På Nynässkolan kan antalet klasser däremot komma att påverkas.
- Vi hade tänkt ha fyra små sjuor. Nu blir det kanske tre stora klasser i årskurs sju i stället, säger rektorn Eva Levin.
- Men vi vet ju inte än. Som jag har förstått det är det en del som först hade anmält sig till Engelska skolan som har ändrat sig och tänker gå i Nynässkolan i alla fall.
De elever som anmält sig till Engelska skolan kommer att få en första glimt av hur skolan är på lördag då det ordnas en introduktionsdag på högskolan i Gävle. Eleverna kommer att få vara med på en mattelektion och en lektion i engelska.
- På så sätt får eleverna känna hur det är att ha undervisning på ett annat språk. Sedan får de gå hem och fundera ett tag, och om de bestämmer sig för att de verkligen vill börja så vill vi att de betalar en disposition på 1 000 kronor. Bland dem som betalar tar vi in elever i den ordning som de anmält sig. Det är ju så man gör i Sverige, säger Inger Mangs.

Frivillig avgift
Dispositionsavgiften är frivillig, säger hon:
- Om någon inte har råd får de prata med oss om det. Vi vill ha avgiften för att inte stå vid skolstarten och upptäcka att många av eleverna har ändrat sig. Vi rekryterar ju flera av lärarna från England. De ska inte behöva komma hit med sina flyttlass i onödan, säger hon.
INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons