Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor får bakläxa

Många friskolor har dålig koll på arbetsmiljöfrågorna.
Det visar den inspektion som Arbetsmiljöverket har gjort i nästan 400 friskolor och enskilda förskolor i hela landet.

Annons

Friskolorna Lyftet och Trädgårdsskolan (Gefle Kristna skola) i Gävle hör till de 24 skolor och förskolor som kontrollerades i Gävle-Dalaområdet.

Båda fick anmärkningar på att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerade som det ska.

Det saknades skriftliga rutiner för arbetsmiljöarbetet, och det fanns inte heller några skriftliga riskbedömningar eller handlingsplaner.

Så ser det ut på många av de friskolor som har inspekterats, säger arbetsmiljöinspektör Mats Jansson.

– Många skolor har startats av eldsjälar som är intresserade av pedagogiken men inte vet vad som krävs av arbetsmiljön. Då går det ofta på lösa boliner, säger han.

– På vissa ställen fungerar det väldigt bra, men på många ställen saknas riskbedömningar, åtgärdsplaner och handlingsplaner, säger han.

De farligaste bristerna man fann gällde kemikaliehanteringen.

På Friskolan Lyftet användes till exempel ett maskindiskmedel, där det av förpackningen framgår att det krävs handskar och skyddsglasögon, samt tillgång till ögonspolningsutrustning för att handskas med det. Ändå fanns ingen sådan utrustning.

– Det kan räcka med en liten droppe, så får man allvarliga ögonskador. Diskmedlet stod inte så att barnen kunde komma åt det, men det biter lika bra på vuxna, säger Mats Jansson.

Också den föräldrakooperativa förskolan Svalan i Ockelbo inspekterades. Där konstaterade arbetsmiljöinspektören att personalen inte fått tillräcklig utbildning i lyftteknik, att det saknades förteckning över farliga kemikalier, att det inte gjorts någon riskbedömning av buller vid förskolan och att det inte fanns utarbetade rutiner för risksituationer.

Mer läsning

Annons