Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor modellen här också

GÄVLESkolorna i Bergby och Norrsundet kan bli kommunala friskolor.Kommunen vill låta skolorna bli mer självgående.Det är också ett sätt att möta trenden där skolenheter avknoppas från förvaltningen.

Annons
Barn- och ungdomsförvaltningen misstänker att det är en trend som också kommer till Gävle.
Dessutom ökar antalet friskolor i kommunen för varje år.

Friskolor förebild
Även om begreppet kommunala friskolor ännu är en vision så finns alltså tankar om att göra kommunala skolor, men även förskolor, så lika de fristående skolorna som möjligt.
Det skulle kunna ske genom att förvaltningen skriver kontrakt med skolorna om uppdraget och sedan låter dem ta över själva utförandet.
Huvuduppdraget att arbeta med barn och ungdomar läggs till skolorna och förskolorna. Arbetet med uppföljning och kvalitetsarbete läggs centralt på förvaltningen.
Arbetet med att utveckla tankarna kommer att ske under nästa vår. Det är grundskolorna i Norrsundet och Bergby som har visat intresse för tankegångarna.

100 000 kronor
Därför föreslår förvaltningschefen Svante Bertilsson och barn- och ungdomsnämndens ordförande Helene Åkerlind, s, att de två skolorna får pengar för att utveckla idéerna.
Totalt 100 000 kronor föreslår de att nämnden ger till Bergby och Norrsundets skolor för att de ska kunna bli kommunala friskolor.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons