Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor tillåts expandera

John Bauergymnasiet i Gävle får starta ett estetiskt program. Det slår länsrätten i Stockholm fast i en dom. Gävle kommuns överklagan av Skolinspektionens beslut gick alltså inte igenom.

Annons

Gävle kommun hade överklagat beslutet att ge John Bauer-gymnasiet rätt att utöka med ett estetiskt program med inriktning mot musik och dans. Motiveringen var att programmet redan finns på Vasaskolan, därför tillför inte John Bauergymnasiets ansökan någonting. Om friskolan får många sökande riskerar det dessutom att få negativa konsekvenser för den kommunala skolan.

Länsrätten tycker dock inte att argumenten är tillräckliga för att John Bauergymnasiets ansökan ska avslås.

John Bauergymnasiet är inte den enda friskolan som får expandera i Gävle framöver. Nyligen beslutade Skolinspektionen även att Gävle praktiska gymnasium får starta tre specialutformade program som liknar hantverks, hotell- och restaurang samt barn- och fritidsprogrammet.

Men Realgymnasiet i Gävle får däremot inte erbjuda utbildningarna praktisk handel och elteknik. Skolinspektionen befarar att Gävle kommun skulle tvingas lägga ned sitt handels- och administrationsprogram samt elprogrammet då. Redan idag har de två programmen få förstahandssökande i förhållande till antalet platser.

Som GD berättat tidigare har även Doctrina Gymnasiet fått avslag av Skolinspektionen.

Mer läsning

Annons