Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskvård ska pigga upp

GÄVLEDe anställda på Korsnäs ska bli friskare och må bättre. Det är målet för friskvårdssatsningen som inleddes för några veckor sedan och som ska pågå åtminstone hela nästa år.

Annons
De fackliga organisationerna har själva tryckt på och välkomnar initiativet, efter en lång period med neddragningar och uppsägningar inom Korsnäs.
- Vi tror att det är nödvändigt att det händer något positivt i det här företaget också. Vi får hoppas att det här är ett litet ljus som piggar upp i det mörker vi har haft, säger Kenneth Portin från Pappers avdelning på Korsnäs.

Alla anställda ska till att börja med delta i ett seminarium på tre timmar, som ska inspirera till deltagande i satsningen. Även de anställdas familjer inbjuds till seminarierna. Resten av aktiviteterna, en enklare hälsoundersökning och enskilda samtal med friskvårdskonsulenter, är helt frivilliga.
- Det går aldrig att få någon förändring om du inte själv vill, säger Christina Ekström, friskvårdssamordnare på Korsnäs.

Det är de små förändringarna i vardagslivet med bättre kost och mer motion som satsningen vill komma åt.
Den enkla hälsoundersökningen med undersökning av blodtryck, blodfett och blodsocker görs ute på arbetsplatserna. Därefter inbjuds de anställda till ett enskilt samtal där alla som vill får hjälp med att sätta upp egna mål för att förbättra vardagshälsan. Efter tre månader inbjuds alla till ett uppföljande samtal.
Samtalen, hälsoundersökningarna och seminarierna sker på betald tid. 300 anställda har hittills deltagit i ett inledande seminarium och reaktionerna hittills är positiva, enligt Christina Ekström.
Friskvårdssatsningen är inte ett resultat av särskilt höga sjukskrivningstal på Korsnäs.
- Vi ligger inte särskilt högt. Men både företaget och de anställda vinner på att personalen mår bra, säger Thomas Press på Korsnäs personalavdelning.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons