Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisör dömd för bokföringsbrott

Frisersalongen hade många kunder.
Trots det var salongens inkomster ganska blygsamma.
Skatteverket granskade därför firmans bokföring och nu har ägaren dömts till dagsböter.

Annons

Det var år 2006 som Skatteverkets spanare satte sig ner utanför frisersalongen och räknade hur många kunder som kom och gick. Efter att ha övervakat salongen i tre dagar slog de till och begärde att få ta del av firmans bokföring. Spanarna hade då bildat sig en uppfattning om hur mycket pengar frisersalongen borde dra in.

De handlingar som Skatteverket tog del av visade att den 28-årige ägaren hade slarvat med att bokföra kontanta betalningar från sina kunder. Enligt spanarnas beräkningar hade han heller inte bokfört alla intäkter som firman hade och dessutom saknades kontrollremsor från frisersalongens kassaapparat.

Mannen åtalades därför för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. I rätten erkände 28-åringen brott men menade att spanarnas beräkningar av hur många kunder frisersalongen hade var felaktiga. En invändning som Gävle tingsrätt tog intryck av.

I domen konstaterar rätten att spanarnas kundräkning under tre dagar inte är fullgod bevisning för att 28-åringen skulle dömas för den typen av bokföringsbrott. Det var inte ställt utom all rimlig tvivel att 28-åringen inte hade redovisat alla intäkter som firman hade.

Men 28-åringen dömdes ändå för bokföringsbrott eftersom han inte bokfört alla kontanta betalningar. Han dömdes också för försvårande av skattekontroll. Straffet blev en villkorlig dom samt 60 dagsböter à 50 kronor.

Mer läsning

Annons