Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsgården blev fräsch skola

/

GÄVLE När eleverna varit på sommarlov har det rustats och byggts om på många av kommunens skolor.
Det största projektet har varit att förvandla fritidsgården Ugglans gamla lokaler till klassrum. I dag måndag kommer barnen från nedlagda Storhagsskolan dit.

Annons
- Lokalerna är färdiga, nu väntar vi bara på möblerna, säger Lillhagsskolans biträdande rektor Johanna Lodin som visar oss runt.
Här ska 100 elever från nedlagda Storhagsskolan börja om ett par dagar.

För att få plats med de nya klasserna har kommunen rustat fritidsgården Ugglans gamla lokaler som ligger på skolområdet.
Byggnaden är en gammal industrilokal och det har krävts mer pengar än vad som först beräknades för att förvandla den till en lämplig miljö för undervisning. Drygt åtta miljoner kronor kommer räkningen att landa på.

Byggjobbarna har bland annat fått sätta in ett stort antal fönster eftersom de som fanns sedan tidigare var små och satt högt under taket.
- När jag gick in här för första gången i februari så tänkte jag: "Ska barnen inte få se när det snöar för första gången?", minns Johanna Lodin.
Nu har väggarna fått en ljusgrön ton, taken målats vita och ljusa trämöbler köps in till klassrummen. Den sista leveransen av inventarier väntas till andra veckan i september. Utanför fönstren pågår jobbet med gården.
- Här var inte iordninggjort för en skolgård så det gör man nu. Både personalen och barnen har varit med och fått tycka till om utformningen, säger Johanna Lodin.
Byggnaden där Storhagsskolan huserade ska i sin tur anpassas för förskoleverksamhet.
- Där ska fyra förskolor in under ett och samma tak. Vi får se hur mycket vi tjänar på att bara betala hyra för ett ställe. I slutänden har kommunen räknat med att det ska gå med vinst även om det inte går att veta var det landar i dag, säger Hans Hedlund, planeringssekreterare på barn- och ungdomsförvaltningen.
Men det är inte bara Lillhagsskolans nya lokal som rustats under våren och sommaren. Ytterharnäs har exempelvis fått en ny paviljong medan Sörbyskolan har fått nya toaletter.
- Du kanske minns vilket liv det var där med barn som vägrade gå på toaletten för att det var så lyhört. Nu har toaletterna byggts om, säger Hans Hedlund.
Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons