Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för bad i Testeboån

GÄVLENu är det fritt fram att bada i Testeboån. Det finns inga spår av salmonella i vattenproverna som togs efter turbulensen vid Oslättfors Hönseri. Däremot betecknas vattnet vid badplatserna i Torsveda, Forsby och Strömsbro fortfarande som tjänligt men med anmärkning.

Annons
Som GD berättade om förra onsdagen har flera av vattenproverna som tagits i Testeboån under sommaren visat att bakterihalterna ligger över Naturvårdsverkets gränsvärden.
- Det är mer regel än undantag. Om man jämför med liknande vattendrag i Sverige kan vi konstatera att bakteriehalten i just Testeboån ofta är för hög, säger Stefan Väänänen, miljöinspektör i Gävle.
Även om han inte kan peka ut en enskild bov i sammanhanget så finns en mängd orsaker som samverkar till den dåliga vattenkvaliteten. Dåliga avlopp vid enskilda fastigheter och fritidshus är en tänkbar anledning.

Hittar sällan bakterier
Andra förklaringar kan vara djur som betar i anslutning till ån och bristfällig gödselhantering från jord-och skogsbruk i närheten. Det kommunala avloppsnätet kan också bidra med föroreningar.
Så kallade bräddningspunkter är en form av säkerhetsventiler på strategiska ställen utefter nätet.
Vid de här platserna finns brunnar som vid extrem belastning svämmar över för att avloppsrören inte ska bli förstörda. Följden blir att föroreningarna läcker ut i vattendraget i stället.
Uppe vid Smörnäs är det sällan som miljöinspektörerna hittar bakterier i vattnet. Men ju längre ner i ån som de tar prover desto sämre är det. Det tyder på att det finns fler smittkällor närmare stan.

Typ av bajsbakterie
I huvudsak handlar det om tre olika typer av bakterier, varav kolibakterier är en.
- Koli är en typisk bajsbakterie som kommer från både djur och människor. Vi skulle vilja göra en totalinventering av Testeboån ända upp till Smörnäs för att kartlägga exakt var föroreningarna kommer ifrån. Men i nuläget har vi varken tid eller pengar till det, säger Stefan Väänänen.
Trots att det finns anmärkningar på vattenkvaliteten i ån vill han inte avråda människor från att ta sig ett dopp.
- Folk med dåligt immunförsvar bör inte bada i ån eftersom man aldrig kan garantera god kvalitet på badvattnet, säger Stefan Vännänen.
ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons