Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt inträde en framgång

GÄVLE
Marita Ulvskogs vallöfte om gratis museibesök verkar gå om intet. Men det berör inte landstingsägda Länsmuseet i Gävleborg. De har sedan årsskiftet själva infört gratis inträde på onsdagar.

Annons
- Det har fallit ut bra. Vi har delvis nått nya målgrupper, säger Lars Sjösvärd, museichef.
Museerna har enligt museichefen ett ständigt problem att nå ut till fler är bara en "vit medelklass".
- Tanken är att ge de som tycker att det är dyrt en chans. När det är gratis hoppas vi att spontanbesöken kan öka. Det skulle kunna bli en mötesplats för ungdomar, säger Lars Sjösvärd.

Nya målgrupper
Barn, ungdomar och studerande har sedan tidigare haft gratis entré. För att nå ut till nya målgrupper har Länsmuseet bland annat haft ett samarbete med SFI (Svenska för invandrare), som slagit väl ut.
Samtidigt som gratisonsdagar har införts har entréavgiften höjts med tio kronor övriga dagar. Sedan årsskiftet kostar det 40 kronor att gå in. I relation till andra museer i landet är det ingen stor summa, menar Lars Sjösvärd. Dessutom kostar det nu också att gå in på vernissager.

Bortprioriterat löfte

Ett vallöfte från Marita Ulvskog var att statliga museer skulle få ha gratis inträde alla dagar men i vårbudgeten har detta löfte prioriterats bort. Länsmuseet i Gävle är inte statligt, och har hoppats få fram ett nytt förslag.
- Förhoppningsvis kan man hitta en bättre lösning. Förslaget gäller bara de statliga museerna och det gynnar främst Stockholm, där de flesta ligger, säger museichefen.
Länsmuseerna har ett samarbetsråd där de diskuterat frågan. Alla är inte för ett allmänt införande av gratis inträde. De har ännu inte fått några löften om kostnadstäckning.
- Det är inte säkert att det är rätt väg att gå. Om man skulle ge mer resurser till pedagogik och utställningsverksamhet kanske fler nya besökare skulle kunna nås.
Men onsdagarna i Gävle kommer än så länge vara gratis.
- Något vi ska följa upp. Faller det väl ut kanske vi kan öka på egen hand, säger Lars Sjösvärd.

NILS PAULSSON

Mer läsning

Annons