Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktlösa försök att lösa krisen

I sju månader har föreningen Hedesundavävarna försökt lösa krisen för Skaparbyn utan att lyckas.
– Innan vi får en ny styrelse för stiftelsen kan vi ingenting göra, säger Krister Skånberg, vice ordförande i föreningen.

Annons

Efter det stormiga årsmötet i april i år har det utåt sett inte hänt någonting när det gäller Skaparbyn. Verksamheten har legat nere, skulderna har växt.

Men under tiden har styrelsen för Föreningen Hedesundavävarna jobbat hårt för att få fram en ny styrelse för stiftelsen, säger Krister Skånberg, Ekerö:

– Vi har träffats och vi har haft mejlkontakt. Men för att människor ska våga ställa upp i styrelsen för stiftelsen så måste vi få in verksamhetsberättelsen och revisionsberättelsen, och det har vi inte fått förrän nu, säger han.

– Tyvärr håller väl entusiasmen bland de människor som vi kontaktat på att falna. Men jag tror att om verksamheten kan starta på ny kula med en ny handlingskraftig styrelse och med kommunens inblandning, för det tror jag att vi behöver, då finns det nog ett intresse ändå, säger Krister Skånberg.

Förutsatt att föreningen Hedesundavävarna också får tillgång till uppgifter om hur stiftelsens ekonomi ser ut just nu kan man kalla till ett årsmöte i januari.

– Jag har talat om för länsstyrelsen att vi har beredskap för ett möte i januari. Men jag kan tänka mig att vi behöver få myndigheternas hjälp med att få tillgång till de aktuella siffrorna, säger Krister Skånberg.

En av de som varit tillfrågade om att sitta i den nya stiftelsestyrelsen är Eva Gillström, tidigare kommunalråd i Gävle. Hon har liksom alla andra väntat på att få besked om hur dålig den ekonomiska situationen för stiftelsen är, men är fortfarande intresserad av uppdraget:

– Förutsättningen är att det finns en lokal förankring. Det måste finnas duktiga människor från Hedesunda med i arbetet, men i så fall är jag intresserad, säger Eva Gillström.

– Men ingen vågar ju ställa upp i styrelsen så länge vi inte fått in papperen, säger hon.

Kommunalrådet Roger Persson, mp, och oppositionsrådet Inger Källgren Sawela, m, är utsedda till Gävle kommuns kontaktpersoner för Skaparbyn, men har precis som alla andra mest väntat sedan i våras.

– Det har blivit ett förlorat år, det har inte hänt någonting. Jag tror att jag aldrig varit med om något så besvärligt, säger Inger Källgren Sawela.

Hon och Roger Persson träffade företrädare för föreningen och den gamla stiftelsestyrelsen i våras.

– De fick allt – utom ett påskrivet papper. Vi lovade att hjälpa till med allt, ställa vår personal till förfogande, skicka ut folk från Gavlefastigheter för att titta på vad som behöver göras på husen, allt. Men de vill sköta det som sitt eget. De vill inte ha någon hjälp, säger hon och syftar på den gamla stiftelsestyrelsen.

Om det blir ett årsmöte i början av 2009 och en ny stiftelsestyrelse tillsätts hoppas Krister Skånberg på en ”Robin Hood-verksamhet” i Skaparbyn i Hedesunda nästa år.

– Vi kan inte driva en verksamhet med enbart kurser för barn. Eva Forsberg har försökt, men det går inte för barn kan inte betala så höga avgifter. Vad vi behöver är verksamheter som kan dra in pengar när det inte är sommarlov, och så kurser för barn under sommarlovet, säger han.

– Jag önskar att vi hade kunnat få igång verksamhet i Skaparbyn under den tid som gått, men det har varit omöjligt för det hade krävt att vi samarbetade med stiftelsestyrelsen, säger han.

Mer läsning

Annons