Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart för snabbtåg

/
  • Foto: NICK BLACKMON Området framför Furuviksparkens entré är sig inte likt. Banverket har påbörjat bygget av det nya dubbelspåret och jobbar nu med att färdigställa så mycket som möjligt innan sommaren kommer och djurparkens säsong drar i gång.

FURUVIK Så fort Furuviksparkens sommarsäsong var över för i år rullade grävskopor och lyftkranar fram vid entrén.
Nu är området uppgrävt och Banverkets bygge med det nya dubbelspåret i full gång.

Annons
Det är Vägverket som fått i uppdrag av Banverket att färdigställa den aktuella sträckan vid Furuvik.
Förutom dubbelspåret ska bland annat en ny avfart från väg 76 byggas och två nya parkeringsplatser.

- Vi tar bort järnvägsövergången som finns idag och bygger en vägport under järnvägen, säger Ali Shahidi, Vägverkets platschef.
Detta för att inte bilister och andra trafikanter ska behöva korsa järnvägsspåret.
Två perronger för av- och påstigning ska också färdigställas.

Tanken är att länstrafiken ska utöka sina tågturer så att till exempel pendlare mellan Gävle och Furuvik kan lämna bilen hemma och ta tåget till jobbet.
- Ska man till Furuviksparken kan man kliva av här och knalla till parken, säger Hans Samuelsson, biträdande projektledare på Banverket och pekar på en karta.

Nu har Banverket och Vägverket vintern och våren på sig att färdigställa så mycket som möjligt. Lagom till djurparkens premiär måste området nämligen återställas så pass att verksamheten kan fungera igen.
- Vi kommer inte att hinna klart men ska se till så att parkens verksamhet inte blir störd. Sommaren 2005 beräknar vi vara helt klara, säger Hans Samuelsson.
Enligt Banverket kan restiden med tåg mellan Stockholm-Sundsvall bli mindre än tre timmar när hela ostkustbanan är klar.
Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons