Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt med badare trots förbudet

GÄVLESandtaget utanför Björke, där kronprisessan sägs ha tagit ett dopp på väg från pojkvännen i Ockelbo, är alltjämt populärt. I groparna finns kristallklart grundvatten och inbjudande klippor. Så inbjudande att många trotsar markägaren NCC:s badförbud. Som GD tidigare berättat satte NCC upp skyltar redan i början av juni, men det har inte hjälpt.

Annons
Lastmaskinföraren Magnus Löfgren har egentligen inget emot badarna. Problemet är att sandtaget är en arbetsplats och därför inte omfattas av allemansrätten. Varje dag sätter NCC upp skyltar med "Tillträde förbjudet" och varje morgon när man kommer till jobbet är de nedslitna av badgäster.
- Det är klart olämpligt när småttingar springer i slänterna. Det behövs bara ett litet ras, så är ungarna begravda under 50 ton sand, säger han.

Inga papperskorgar
Gävle Kommun vill inte kännas vid "Victoriasjön" eftersom man inte har råd att underhålla ytterligare en badplats. Därför finns här inga papperskorgar eller toaletter. NCC är ett byggföretag och menar sig varken ha resurser eller kunskap för att sköta en badplats. Följaktligen blåser det omkring skräp i sandtaget, småbarn hamnar farligt nära lastfordon och de motorcrossförare som inte heller kan motstå sandtaget skrämmer bort backsvalorna som brukar hålla till här.

Motstridiga uppgifter
En viss förvirring verkar dessutom råda kring vad som gäller.
Badarna vid den ena, grundare pölen säger att det är klartecken att bada där, men inte i den andra. Vid den pölen säger några badgäster att man känner till badförbudet men att det bara gäller bara på den motsatta sidan..
Jan Widell som ansvarar för Gävles friluftsbad är väl medveten om problemen.
Förra sommaren fick hans personal städa upp kring området, trots att det inte är kommunens mark. Att kommunen skulle ta ansvar för badet är inte aktuellt.
- Det är värt att understryka att varje person som bryter mot skylten begår ett intrång på en arbetsplats, säger han.
Frågan är om det kommer att hindra någon från att ta ett dopp i grustaget.
Magnus Löfgren tror att det kommer att vara populärt att bada här till dess nån blir påkörd eller får ett ras över sig:
- Men tyvärr har varken jag eller någon annan som jobbar här tid att agera badvakter.

MARTIN HOFVENSTAM
026 - 15 96 31
martin.hofvenstam_gd.se

Mer läsning

Annons