Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furuvik tillbommat

GÄVLE
Bommarna vid järnvägsövergången i Furuvik var nedfällda under en knapp timmes tid - flera barn och deras föräldrar tröttnade på att vänta och sprang över spåren.

Annons
- Livsfarligt, säger Per Friberg, 85, som tvingades vänta bakom de nedfällda bommarna i 50 minuter i den tryckande hettan.
Under tisdagen fungerade bommarna inte alls som de skulle. Tidigt på eftermiddagen skulle Per Friberg och hans hustru lämna Furuvik.
Bommarna, som först var nedfällda utan att något tåg syntes till, höjdes utan förvarning.
Bara för några minuter senare sänkas igen - innan Per Friberg hann köra ut.

Korsade spåren ändå
Det var när han väntade bakom bommarna han såg flera barnfamiljer, kanske så många som 50 personer, riskera sina liv genom att korsa spåren.
- Det är inte alls bra, säger Furuviks vd Tom Widorsson, som kan berätta att problemet uppstått vid flera tillfällen.
- Det är litet otäckt eftersom det kan komma ett tåg när folk springer över, säger han, och påpekar att det kan bli särskilt besvärligt om bommarna krånglar när bussar med tillresta parkbesökare samtidigt ska lämna området.
Dessutom hindrar de nedfällda bommarna räddningsinsatser från brandkår och ambulans. Om någon skadas inne på Furuvik kan konsekvenserna bli de allvarligast tänkbara.

Undermålig skarv
Banverket försökte sent på eftermiddagen åtgärda de felaktiga bommarna. Att de fälldes ned berodde på att en så kallad isolerskarv var undermålig. Det blev ett signalfel när strömmen leddes över och bommarna "trodde" att det kom ett tåg.
- Det finns folk på plats just nu som jobbar med det, försäkrade Paul Eriksson vid Banverket i Gävle.
Per Friberg och hans hustru kunde efteråt vila ut i bostaden inne i Gävle.
- Det var varmt som sjutton.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons