Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furuviks cykelväg klar

GÄVLENu är det fritt fram för alla som vill nyttja cykelvägen ut till Furuvik. Beläggningsarbetet har gått snabbare än väntat och nu är den åtta kilometer långa vägsträckan helt asfalterad.

Annons
- Vägen är inte officiellt invigd ännu, men den går att cykla på. Så länge man håller sig på asfalten är det inga problem, säger Tage Östberg, platschef vid NCC.
I september ska vägen vara helt klar. Under resten av juli kommer arbetet att stå stilla på grund av semestrar. När det återupptas i augusti ska belysningen kopplas in, viltstängsel ska sättas upp och slänterna vid vägbanken ska putsas.
- Just nu finns en 4,5 centimeter hög kant från asfalten ner till gruset vid sidan av vägen, om man vinglar till och kommer ut på kanten är det lätt att trilla. Efter semestern ska vi lägga ett grusslitlager där som packas och jämnas till med en speciell bil, säger Tage Östberg.

Senare semester
I inledningsskedet gjorde vädret att anläggningsarbetet gick segt. Under slutfasen har de vädermässiga förutsättningarna varit bättre.
- Vi har haft väldigt bra flyt. När vi såg att det fanns en chans att vägbanan kunde bli färdig tidigare än beräknat sköt vi fram vår semester en vecka. Det är ju mycket trevligare för oss också att komma tillbaks efter semestern och veta att 95 procent av jobbet är gjort, säger Tage Östberg.

Redan smyginvigd
Att cykelbanan är efterlängtad råder det ingen tvekan om. Under tiden som NCC jobbat med vägen har folk passat på att cykla och åka inlines på de färdiga sträckorna.
- Det är hemskt att cykla på bilvägen med all tung trafik. Mössan blåser av när lastbilarna kör förbi, säger Tage Östberg.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons