Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra sälar har skjutits hittills

GÄVLE
Årets skyddsjakt på gråsäl har nu hållit på i två veckor. Hittills har fyra sälar längs Gävleborgs kust rapporterats skjutna.

Annons
- Vi fick in två rapporter i dag (fredag) från Söderhamnstrakten, säger vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Härnösand.
De två första sälarna har skjutis tidigare i området mellan Hudiksvall och Söderhamn. Så här långt är det är fyra jägare som skjutit var sin säl.

Tredje året
Det är tredje året skyddsjakt på säl är tillåten. I år har jakttiden förlängts efter kritik från fiskare och andra intressenter. Dessutom har gränsen flyttats längre ner i Östersjön med Östergötlands län som sydligaste område.
Tilldelningen av djur har ökat från 150 till 170. Norrbotten har största tilldelningen med 36 djur och Gävleborg kommer därnäst med 34.
Länsstyrelsen i Gävleborg begärde förra året att det skulle bli tillåtet för länets 55 licensierade fiskare att skjuta säl från båtar i öppet vatten. Detta har dock inte Naturvårdsverket gått med på.

Risk för skadskjutning
Motivet är främst att risken för skadskjutningar ökar samt att det är svårt att bärga de skjutna djuren i öppet vatten.
Det är endast tillåtet att skjuta säl från land, från fast is eller från förtöjd båt/flotte.
Årets skyddsjakt är tillåten från 16 april till årsskiftet.
Förutom de fyra sälarna i Gävleborg hade kustbevakningen på fredagen bara fått rapport om ytterligare två skjutna sälar, en i Västerbotten och en i Södermanland.
Under 1970-talet var sälbeståndet i Östersjön hotat på grund av miljögifter. Då fanns kanske 3 000 djur kvar. I dag beräknas beståndet till minst 13 000 sälar. Ökningen är sju procent varje år.
Sedan 1980-talet har sälskadorna för yrkesfisket ökat dramatiskt. Fiskeriverket har uppskattat skadorna fram till i dag till cirka 50 miljoner kronor. I de fem nordligaste länet har fiskare de tre senaste åren fått omkring 15 miljoner kronor i bidrag till att köpa sälsäkra laxfällor. Metoder saknas att skydda nätfiske.
2001 var första året med skyddsjakt på gråsäl. Då fälldes 57 av 150 tillåtna djur. Förra året var jakttiden förlängd och antalet skjutna djur ökade till 79.
Kraven på att få fånga sälar i fällor har hittills inte gått igenom. Däremot har Naturvårdsverket gett tillstånd till prov med att fånga in sälar i fällor.
När proven är genomförda och utvärderade kommer verket att överväga att tillåta att säljakt även ska kunna ske med fångstredskap.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson_gd.se


Foto: LEIFJÄDERBERG
Resejournalister i Högbo. Tim Holman, som driver Husborgs herrgård i Borgsjö utanför Ånge, besökte på torsdagen Högbo bruk
tillsammans med en grupp engelska journalister. Han tror att Tidernas väg ska kunna locka kapitalstarka turister till Sverige.


Foto: LEIFJÄDERBERG
Resejournalister i Högbo. Tim Holman, som driver Husborgs herrgård i Borgsjö utanför Ånge, besökte på torsdagen Högbo bruk
tillsammans med en grupp engelska journalister. Han tror att Tidernas väg ska kunna locka kapitalstarka turister till Sverige.

Mer läsning

Annons