Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrskeppet kan bli ett fint smycke i Gävle

Fyrskeppet Almagrundet är till salu.
I dag ligger fyrskeppet i Västerås hamn, men Mats Wiberg tycker att det hör hemma i Gävle.
– Vi får aldrig tillbaka en sådan här chans, säger han.

Annons

Mats Wiberg bor numera i Malmö, men har tidigare bland annat suttit i Briggen Gerdas styrelse, och har nu dragit igång en egen kampanj för att få Almagrundet till Gävle. Eftersom fyrskeppet byggdes på Brolins skeppsvarv 1896 är Gävle den naturliga platsen för fyrskeppet, tycker han.

Hittills har alla han talat med blivit entusiastiska över idén, säger han. Bland annat har Klubb Maritim lovat att stå för underhållet, om han lyckas få fyrskeppet till Gävle.

– Jag har talat med ägaren också och han sa att om han bara får tag i en seriös köpare kostar fyrskeppet i princip ingenting, säger Mats Wiberg.

Ägare till Fyrskepp nr 2, Almagrundet, är Knut Borg i Västerås, som driver ett företag som handlar med kol och koks. Han köpte fartyget 1989 och har lagt ner flera miljoner på att restaurera det. Han bekräftar att fyrskeppet är till salu.

– Fyrskeppet är i mycket fint skick och har genomgått en mycket omfattande renovering. Men jag fyller 67 i sommar och har tänkt avyttra mina fartyg om jag hittar några lämpliga, långsiktiga köpare, säger Knut Borg.

– Gävle stad skulle kunna vara en sådan köpare, men än har jag bara talat med Mats Wiberg om det, säger han.

För Mats Wiberg är affären så gott som klar:

– Vi ska ha upp henne till Gävle, så är det bara, säger han.

– Mig veterligt finns det bara tre fartyg kvar i original av dem som byggdes i Gävle. Gävle kommun skulle kunna få fyrskepp nr 2 i stort sett gratis, med tanke på hur mycket som lagts ner på henne. En sådan chans kan man inte missa, säger Mats Wiberg.

Fyrskeppet skulle kunna ligga vid Alderholmen eller i Nyhamn och påminna om den tid då Gävle var en av Sveriges största varvsstäder, tycker Mats Wiberg. En framtid som museibåt är också vad Knut Borg önskar för fartyget.

– Jag vill inte att den byggs om till bostäder. Men museibåt låter bra eller att man har den till kickoffträffar och liknande, säger han.

Vad fyrskeppet kostar vill han säga, men helt gratis blir den knappast.

– Nej, jag är generös, men fullt så generös är jag nog inte. Den som är intresserad får väl höra av sig och säga vad de tänkt sig. Jag har ingen brådska med det här, säger han

Gävles informationschef Anna Östman är försiktigt positiv till idén att Gävle skulle kunna bli Fyrskepp nr 2:s hemmahamn igen.

– Jag har precis pratat med Mats Wiberg, och det är ju ett fantastiskt erbjudande om det rör sig om en donation. Men vi måste ju åka ner och titta på fyrskeppet och fundera över hur vi skulle kunna använda det innan vi säger något, säger hon.

– Spontant tycker jag att det är något som vi måste överväga. På bild ser det ut att vara ett bra litet fyrskepp.

Mer läsning

Annons