Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäckande damen fast

GÄVLEI oktober blev Anne-Mari Färdigh från Vikhyttan i Dalarna bestulen på plånbok och körkort när hon besökte en väninna i Gävle för att gå på dans.

Annons
I fredags greps en 40-årig Gävlekvinna i Eskilstuna som misstänkt för att med det stulna körkortet som legitimation ha bott gratis på hotell i hela Mellansverige.
Gävlekvinnan rymde från en anstalt i Sundsvall i april och hade varit efterlyst en längre tid. Hos 40-åringen kunde polisens beslagta ett tiotal stulna legitimationer.
Den flera gånger bedrägeridömda Gävlekvinnan misstänks även ha kontaktat Anne-Mari Färdigh, sagt sig ringa från banken och på så sätt fått veta hennes kontonummer.
En halvtimme efter telefonsamtalet registrerades ett uttag av 10 000 kronor på Kassatjänsts serviceställe på Vivo i Björklinge.
- Jag och en kompis var i Gävle för att dansa. Då lämnade jag plånboken i bilen eftersom jag inte hade några fickor, berättar Anne-Mari Färdigh.
Bilen stals men återfanns några dagar senare. Men plånboken var borta. Sedan Anne-Mari spärrat sina kontokort tänkte hon inte mer på saken, för vem kunde ha någon nytta av hennes legitimation?
- Ingenting hände på tre veckor och då hade jag glömt bort det, säger Anne-Mari.
Då kom ett telefonsamtal där en kvinna sa sig ringa från banken. Genast efter samtalet där Anne-Mari lämnade ut sitt kontonummer anade hon oråd och larmade banken.

Hann ta ut 10 000
Men någon, enligt misstankarna den 40-åriga bedragerskan, hann ta ut 10 000 kronor.
Sedan följde en hotellturné genom Sverige där Gävlekvinnan misstänks ha tagit in på olika hotell med hjälp av stulna id-handlingar.
Bland annat ska hon den 10 november ha tagit in på Hotell Avenue i Gävle. Därefter följde övernattningar på hotell i Uppsala, Lidköping och Sunne i Värmland.
När hon tog in på ett hotell i Eskilstuna under natten till fredagen blev hotellchefen misstänksam. En varning hade hunnit gå ut till flera hotellkedjor.

Odramatiskt gripande
Morgonen efter incheckningen försvann den misstänkta kvinnan i en taxi men kunde gripas utanför tågstationen. Gripandet var odramatiskt, enligt Eskilstunapolisen.
- Hon är misstänkt för bedrägeri, säger Rebecka Wiking, kammaråklagare på orten.
Det är inte bestämt vilket polisdistrikt som kommer att göra förundersökningen som riskerar att bli omfattande, liksom varit fallet under tidigare utredningar.
Gävlekvinnan har sedan 1984 dömts för brott vid hela 22 tillfällen.
Börje Moberg, ekobrottsutredare på Gävlepolisen, utredde de senaste brotten för vilka kvinnan fram till rymningen avtjänade ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff.
- Bland annat hade hon satt i system att stjäla på barnavårdscentraler. När man går in där med ett sjukt barn på armen tänker man inte på att hålla handväskan under uppsikt. Alla bedrägeriutredare i Mellansverige känner till henne, säger Börje Moberg.
Han beskriver 40-åringen som en "avancerad människa" som under lång tid kan undgå att gripas tack vare ett brett kontaktnät.
- Och hon erkänner ingenting hon inte är överbevisad om, säger utredaren.
Det var under måndagen osäkert om 40-åringen skulle återföras till Ljustadalens öppna anstalt i Sundsvall, som hon rymt från. Det vanliga är att fångar som rymmer från öppna anstalter placeras på slutna avdelningnar efter att de gripits.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons