Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla amningsråd gäller fortfarande

GÄVLE Livsmedelsverkets nya råd om hur länge spädbarn ska ammas har inte slagit igenom i Gävleborg. Fortfarande gäller den gamla regeln att smakportioner av annan föda än bröstmjölk bör introduceras vid fyra-sex månaders ålder.

Annons
Det uppstod förvirring och på sina håll irritation när Livsmedelsverket och Socialstyrelsen för en tid sedan gick ut med att mödrar ska amma sina barn helt de sex första månaderna.
Rådet bygger på en rekommendation från Världshälsoorganisationen, WHO, men strider mot den praxis som sedan länge gällt inom barnhälsovården i Sverige. Här får mödrarna veta att de helst ska amma sina barn men att de bör introducera annan föda när barnet är fyra-sex månader gammalt.
Gunilla Kördel Engberg, barnhälsovårdsöverläkare i Gästrikland, är kritisk till myndigheternas agerande.
- Det är olyckligt att man går ut med nya råd utan att först prata med barnhälsovården. De nya råden är inte särskilt verklighetsanpassade för svenska förhållanden, säger hon.

Rekommendationen om enbart amning i sex månader lämpar sig väl för u-länder med bristande hygieniska möjligheter och hög spädbarnsdödlighet, framhåller Gunilla Kördel Engberg.
- Man kan inte ta en sådan rekommendation och tro att den ska passa rakt av i ett välfärdsland som Sverige. Råden har oroat småbarnsföräldrarna i onödan, säger hon. Mammor bör även fortsättningsvis introducera smakportioner till sina bebisar när de är i fyra-sex-månadersåldern, anser Gunilla Kördel Engberg.

I den åldern är barnet öppet för att testa nya saker. Väntar man till efter åtta månader är barnet inte alls lika intresserat och då kan övergången från bröstmjölk till vanlig mat bli svårare.
Den svenska modellen med amning i kombination med smakportioner har också medicinska fördelar, bland annat anses den minska risken för att barn ska utveckla glutenkänslighet.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons