Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla fönster blir som nya

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Fönsterkärlek. Det allra viktigaste på ett hus är fönstren. Det är Stefan Källbergs övertygelse.

GÄVLE
Det är inte längre självklart att gamla, till synes förstörda fönster, ska kastas bort och bytas ut.

Annons
Privatpersoner, företag och myndigheter har upptäckt att det finns ett värde i att bevara och renovera i stället. Det värmer i hjärtat hos Stefan Källberg och hans fönsterhantverkare på Källbergs Bygg. Nu restaurerar de alla 186 fönster i Gevalias kontorshus, ett jobb värt en halv miljon kronor.
- Fönster är husets ögon. Det är det viktigaste som finns, säger Stefan Källberg.
Själv har han slagits för restaureringstanken och ryser vid tanken på 70-talets fönsterproduktion. Då åkte gamla dyrgripar på soptippen och många nytillverkade fönster höll inte måttet.
- Då fanns inte den här medvetenheten. Det har kostat enorma pengar, säger Stefan Källberg.
I verkstaden på Fjällbacksgatan restaurerar Stefan och hans anställda fem-sex fönster i taget på Gevaliakontoret. Fönstren är i varierande skick, en del behöver bara skrapas och målas, andra kräver i det närmaste en totalrenovering med trä- och glasbyten.
- Vi gör allt själva, säger Stefan Källberg.
- Nivån lägger man tillsammans med beställaren. Man går så långt som man tycker.

Prima virke
När träet i armar och bågar behöver bytas ut hämtar han virke från en leverantör som kan ge honom prima fönstervirke. Det duger inte med vilket trä som helst. Förr fanns det speciella fack på brädgårdarna med utvalt fönstervirke. Det finns inte längre, men virket går fortfarande att få tag på, om man letar tillräckligt noggrant.
- Att välja rätt är nästan det viktigaste, säger Joakim Iller, en av de anställda fönsterhantverkarna.
Värre är det med det gamla glaset som ger gamla fönster en alldeles speciell karaktär, och som släpper in kanske 20-30 procent mer ljus än dagens plana glasrutor. Det börjar bli en bristvara.
- Kan man rädda gamla fönster och släppa in mer ljus i ett rum, då mår man bra. Det ger den rätta känslan.
- Jag har haft ett eget lager, men det börjar ta slut. Jag skulle vilja att alla bönder öppnade sina lador så att jag kommer åt det som finns. Det är bara vi som kan använda det, säger Stefan Källberg.
Han och hans anställda har jobbat en hel del med renoveringar där staten via länsstyrelsen ställt upp med bidrag. De statliga satsningarna har varit en motor för att väcka renoveringslusten i landet, tror Stefan Källberg.
- Det har fört mycket gott med sig, och det ger arbetstillfällen också.

Tidshets ett bekymmer
Hans firma jobbar med alla slags bygguppdrag men renoveringsjobben är speciella, till exempel upprustningen av det gamla missionshuset på Mattön i Österfärnebo.
- Åker man förbi vill man gärna kliva ut och titta hur det ser ut, säger Joakim Iller.
För honom är det en yrkesstolthet att kunna jobba med allt som krävs för att restaurera ett fönster, och att det får ta den tid som krävs. Och Stefan Källberg håller med. Den stora tidshetsen på byggarbetsplatserna är ett bekymmer, och ett hot mot kvaliteten i jobbet.
- Det roligaste är när man kan lämna ifrån sig ett jobb med en kvalitet som håller.
Han var på väg att överge renoveringsjobbet ett tag, när de anställda han utbildade slutade efter kort tid och gick till andra jobb. Nu har han en stab av yrkeskunniga, legitimerade fönsterhantverkare, som kan göra en skönhet av vilket risigt gammalt fönster som helst.
Fönstren på Gevalias kontorshus håller dem sysselsatta i något år till.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons