Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla hänvisas till socialen

GÄVLE
Två avdelningar, 18 platser, på äldreboenden slår igen och kön växer.
Höjd avgift för trygghetslarm.
Dyrare mat på särskilda boenden.

Annons
Hemtjänsten städar var tredje vecka i stället för varannan.
Nästa vecka ska Omvårdnad diskutera om och hur man ska gå vidare med fyra nya sparförslag. Eller om det blir något av de tio andra förslagen på listan. (Se faktaruta här till).
- Jag är inte särskilt glad åt att lägga fram de här förslagen, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i nämnden.
Indragna vak är ett hon inte kan tänka sig.
Omvårdnad, som har en budget på en miljard kronor, gick back med 38,6 miljoner kronor i fjol. Trots ökade anslag räcker inte pengarna eftersom omsorgsbehoven växer.
För att klara årets budget bestämde politikerna sig i december för att dra ner på personal, den stora utgiften för förvaltningen, motsvarande 23-25 miljoner kronor.

Färre vikarier
Det innebär till exempel färre vikarier. Färre korttidsplatser, en höjning av reseavgiften till dagverksamheten och ett försök med kontaktpersoner och en del av dagverksamheten på entreprenad är också klubbat. Men det räcker inte.
- Det är inte lätt att hitta åtgärder som ger någon större effekt, säger Vivi-Anne Sundqvist.
Nämndens arbetsutskott har arbetat vidare med fyra av förvaltningens sparförslag.
Att stänga en avdelning med nio platser på ett äldreboende sparar 3,3 miljoner kronor per år. Arbetsutskottet föreslår att nämnden stänger två avdelningar, 18 platser.
Det innebär att de som bor i lägenheterna måste flytta, personalen byta arbetsplats och riskera uppsägning. Kön till äldreboenden växer och målet om max tre månaders väntetid är i farozonen. En konsekvens som Vivi-Anne Sundqvist är beredd att ta.

Får söka hos socialen
Maxtaxereglerna ska enligt förslaget ändras så att man inte kompenseras för höga matkostnader.
Det berör främst de som bor på särskilda boenden. Omvårdnad ska inte längre ge rabatt till dem som inte kan betala maten utan att nagga på förbehållsbeloppet, den summa som man har rätt till när räkningen till Omvårdnad är betald. De får i stället söka försörjningsstöd hos socialförvaltningen.

Ska klubbas i april
- Men det är ingen garanti för att man får, säger Vivi-Anne Sundqvist.
Två tredjedelar av kommunerna subventionerar inte maten när man sätter taxan enligt Omvårdnads chef Anita Svensson. Regeländringen skulle spara 6,5 miljoner kronor om året.
Om hemtjänsten städar var tredje vecka i stället för varannan sparar det 3,6 miljoner kronor om året. Följden blir att de som har hemtjänst får mindre städat och att det blir svårare att klara beslutet om heltidstjänster.
En höjning av avgiften för trygghetslarm från 129 kronor i månaden till 150 kronor i månaden beräknas ge 100 000 kronor.
Beslutsförslaget till nämnden innebär att ta fram en tidsplan för de fyra förslagen och klubba dem i april. Ett alternativ är att ta fram andra sparförslag till aprilmötet.
- Jag är oerhört mån om att vi får en bred diskussion om det här, säger Vivi-Anne Sundqvist.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons