Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal och ful

Annons

Förekommer det diskriminering av äldre i vårt samhälle? Frågan ställdes i måndags i TV-programmet ”Fråga doktorn” och svaret var ett tydligt, enstämmigt ja från deltagarna. Dessvärre är det också så och jag förstår inte varför. I många länder respekteras äldre men i Sverige har det utvecklats en ”kultur” åt motsatt håll. Gammal är lika med noll poäng.

Äldre är pinsamma. De har inte ens mössor på sig vid matbordet. Det blir nästan minuspoäng av det. Eller hur?

På senaste tiden har äldrediskrimineringen diskuterats en hel del i medierna. Man har observerat att äldreomsorgen inte är den trygga omvårdnad som den bör vara utan äldre läggs i sina sängar på eftermiddagen – trots all kritik mot det – de övermedicineras och det finns aldrig tid till att hjälpa gamla med ens den allra minsta lilla guldkant i tillvaron – som att få ta en promenad till exempel. Bristen på tryggt boende för dem som inte är färdiga för sjukhem ska vi inta tala om. Någon fick en gång för sig att gamla vill bo hemma vilket de inte vill när de känner sig otrygga.

I Gävle ska, meddelas det, alla äldre som är i behov av hemtjänst själva få bestämma vem som ska hjälpa dem. Vilken framgång. Få bestämma själv! Efter ett helt liv anförtros den äldre rätten att få ha en åsikt om sin egen tillvaro.

Visst är det bra men det att denna enkla reform sker 2008 och ses som ett framsteg visar hur djupt diskrimineringen sitter.

Inger Hedin, 64 år, Öxabäck, blev biten i ansiktet av en hund.

Hon förlorade en bit av läppen, fick ett stort jack i kinden och miste tre tänder. Ersättningen från försäkringsbolaget blev 556 kronor. Motiveringen till den låga summan är att Inger Hedin är för gammal för att få ansiktet ordentligt reparerat.

Litet skador får man tydligen räkna med. Alla försäkringsbolag gör likadant, försvarar sig Folksam.

Det är en otäck tendens, även politiskt - ideologiskt, att äldre ses som på något sätt besvärliga och belastande för samhället – och uppenbarligen fula också. När man upplever hur yngre ser rakt igenom äldre – och ofta går rakt på dem – är det en tröst, om än en inte alltför vacker sådan, att dagens nåder och slashasar faktiskt också blir gamla även om de inte tror det nu.

TORD BERGKVIST

fd politisk redaktör

Mer läsning

Annons