Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal utrustning ska bytas ut

GÄVLE- Vi sitter inte alls med armarna i kors, vi jobbar för fullt med att lösa det här.Det säger Ulf Gustafsson, teknisk chef på Gavlegårdarna, apropå kritiken som riktas mot bostadsbolaget.

Annons
Han har de senaste dagarna kontaktats av en rad arga sätrabor som vill att problemen rättas till snabbt.

Hur länge har ni haft problem egentligen? En del hävdar att det handlar om månader.
- Nätet går alltid upp och ned. De gamla problemen med att vissa kunder har tagit upp en stor del av kapaciteten har vi löst med hjälp av trafikstyrningsutrustningen som vi installerade förra onsdagen. Nu är det nya problem med bland annat virus.

Vilka är problemen?
- Vi hade ett möte i går rörande Sätra. Utrustningen där är fyra år och redan nu säger Alcatel som levererat den att den är gammal. När utrustningen utsätts för virus och portscanning (när någon försöker göra intrång i en annan persons dator, red:s anm) orkar den inte med.

Varför kommer ni inte till rätta med problemen?
- I går stängde vi av 20 datorer i Sätra med virus men det har säkert spridit sig till fler. Sedan har vi beställt ny utrustning och Alcatel ska se om grejorna finns i Sverige. Gör de det kommer utrustningen innan helgen, annars blir det någon gång nästa vecka. Då kan vi bygga ut minnet i routrarna.
- Dessutom förhandlar vi med Högskolan i Gävle om att låta de som bor i studentlägenheter på Galciärvägen bli direktuppkopplade mot högskolan. Då får de gå ut på den internetlinan istället.

Hur blir det med kompensation för de drabbade?
- Den frågan tar jag ställning till sedan. Men de i Sätra har ju köpt en tjänst som inte fungerar och om de ska få ersättning måste jag först ta reda på hur länge problemen pågått och i vilken omfattning. Men jag säger inte helt nej till kompensation ännu.

Stämmer det att ni planerar att både höja hyrorna och månadskostnaden för bredbandet?
- Hyreshöjningen är förhandlad med Hyresgästföreningen så det är redan klart. Vi hade tänkt att höja månadsavgiften för bredbandet från 220 till 295 kronor vid årsskiftet. Nu väntar vi med det tills problemen i Sätra är lösta och höjer först i mars istället.
- Men sedan får vi inte glömma att vi har en av Sveriges billigaste bredbandstjänster, även efter höjningen, säger Ulf Gustafsson.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons