Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrike Vatten har hittat flytet

/
  • Rent dricksvatten och en effektiv rening av avloppsvattnet från fyra kommuner är Gästrike Vattens ansvar.  Chefen Mats Rostö lovar en bättre service åt allmänheten i den nya organisationen.

Vattenverket i Torsåker läggs ner och invånarna där kommer i stället att få sitt vatten från verket i Hofors. Det blir en av de första större insatserna från Gästrike Vatten, det gemensamma bolaget för Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby.
– Det är precis den här typen av planer vi ska jobba med i framtiden, säger vd Mats Rostö.

Annons

I maj slog kommunerna sina påsar ihop för att säkra driften av dricksvattenproduktion och avloppsrening. Gästrike Vatten blev lösningen när kommunerna började oroa sig för att klara utvecklingen, inte minst rekryteringen av kunnig personal.

– Vi kanske skulle ha klarat det i Gävle, men de mindre kommunerna skulle få det svårt. Men det finns samordningsvinster för oss alla, säger Per Johansson, kommunalråd i Gävle och ordförande i styrelsen för Gästrike Vatten.

Sandviken har valt att stå utanför men är välkommet att ansluta sig senare, enligt Per Johansson.

Nu har det nya bolaget varit i drift ett drygt halvår. I augusti tillträdde vd:n Mats Rostö, och till nyår sätts en ny organisation i sjön. En översyn av ledningsnätet har gjorts under hösten och nätet kommer att få en egen avdelning i den nya organisationen. En mer noggrann inventering blir en av de stora uppgifterna för att leta brister och planera för kommande investeringar.

Ledningsnätet i de olika kommunerna har en varierande ålder och kvalitet och ambitionen är att så långt det går undvika akuta och oväntade läckor.

– Det är inte extremt gammalt, men vi behöver se över det, säger Mats Rostö.

En effektivisering är nedläggningen av vattenverket i Torsåker. Vattenverket i Hofors har överkapacitet och skulle också kunna försörja delar av Sandviken.

Gästrike Vatten får också en egen avdelning för kundkontakter, och Mats Rostö utlovar bättre telefonservice och en bättre närvaro i de olika kommunerna.

Gästrike Vatten är moderbolaget i en koncern, med ansvar för att se till att driften blir så rationell som möjligt. Det innebär investeringar i driftsystem. De fyra kommunerna äger varsitt dotterbolag som i sin tur äger anläggningarna i respektive kommun och bekostar investeringar i själva anläggningarna.

I dag jobbar knappt 70 personer inom Gästrike Vatten, men inom några år går nästan en femtedel av personalen i pension. Mats Rostö har en vision om att högskolan i framtiden ska kunna utbilda tekniker på vattensidan.

Mer läsning

Annons