Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikeaktivister gripna i Belgien

GÄVLE15 svenskar varav fem från Gästrikland deltog i går i en stor internationell civil olydnadsaktion mot Natos militärhögkvarter i Mons, Belgien.

Annons
Sammanlagt 800 aktivister marscherade mot högkvarteret, som ligger fem mil utanför Bryssel, för att störa och stoppa verksamheten för en dag.
- Vi vill uppmärksamma att det i högkvarteret planeras för användning av kärnvapen som finns utplacerade i Europa, säger Elin Larsson från Valbo.
Tillsammans med de övriga gästrikarna, tre från Valbo och två från Ockelbo, greps de av belgisk polis och sattes i administrativ arrest.

Vapeninspektörer
De ser sig själva som medborgerliga vapeninspektörer och vill uppmärksamma de kärnvapen som Nato förfogar över i Europa.
Kärnvapen som utvecklas i stället för att avrustas vilket strider mot internationella överenskommelser.
- Vi hoppas med aktionen att förmå de belgiska myndigheterna att pröva kärnvapenfrågan i domstol, säger hon.
Belgisk polis försökte bland annat med vattenkanoner stoppa aktivisterna. Svenskarna hade blivit korrekt bemötta av poliserna och även sluppit vattenbeskjutning. Däremot ville inte Elin Larsson uttala sig om aktionens mål nåtts. Däremot ansåg hon dagen som lyckad då man kunde störa verksamheten och dra uppmärksamhet till kärnvapenfrågan.Ulf
Granström
026-27 75 93 ulf.granstrom_gd.se

Mer läsning

Annons